Кой печели повече – мъжът или жената?

Female bossТози въпрос ме вълнува от доста време, но поводът за написването на този пост дойде от един пост на Доналд Тръмп, където той цитира едно изследване, в което се разкрива, че съвременният мъж страда жестоко ако жена му печели повече и че понякога душевните му терзания могат да доведат до тежки депресии и сериозни семейни конфликти.

Нещата стават още по-трагични в семейства, където заплатата е символ на авторитета и жената започва да налага своето мнение по всички въпроси, касаещи семейното управление и да прехвърля все повече от домакинските задължения на „неспособния“ си мъж, което води до още по-сериозни психически проблеми у мъжа и в крайна сметка и до семейни разпри.

Разбира се, у нас обществото не е толкова феминизирано, както в Щатите и тук властва един значително по-стабилен патриархален модел на поведение, който „предотвратява“ възникването на подобни ситуации. От една страна мисленето ни е такова, че приема за нормално мъжът да бъде по-амбициозен, да влага повече усилия в изграждането на своята кариера и в крайна сметка да печели повече, докато жената повече се свързва с образа на майка и домакиня. От друга страна, в много фирми, дори и негласно, се гледа на жената като второкачествен служител и тя винаги получава по-малко възнаграждение от мъж на подобна позиция.

Въпреки това, западното мислене и западните модели навлизат стремително и у нас и вече никак не са малко случаите на жени, управляващи големи корпорации, както и такива, които заемат по-ниски, но отговорни и добре платени позиции.

Безспорно е, че днешното прогресивно мислене смята мъжът и жената за равни. Въпреки това, всеки човек гради различна кариера и винаги има моменти, в които се оказва, че си попаднал на неподходящо място и поради това не могат да те оценят и ти дават малка заплата, или пък си извадил късмет и имаш шеф, който много цени твоя принос и в резултат получаваш едно добро възнаграждение. Всеки преживява своите възходи и падения в кариерата и не е рядко явление единият съпруг да се изкачва, а другият да се спуска в професионалното си развитие и това да се отрази на по-сериозни разлики в заплащането.

Та, въпросът ми към вас е: Как вие възприемате това? Имате ли подобен опит? Имало ли е моменти, когато жената във вашето семейство е печелила повече от мъжа и как го възприемате? Ако нямате личен пример, знаете ли за ваши близки и приятели, при които се е случило и как те са реагирали? Възможно ли е разликата в доходите да бъде предпоставка за семейни проблеми или дори за развод?

Очаквам вашите коментари.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

Посетете курса по основи на управлението на софтуерни проекти, който ще се проведе на 13.03.2008 г. в София. Повече информация за него можете да намерите в блога PM Stories, в блога Спри и помисли! и на официалния сайт на RammSoft.

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. ема каза:

    Ами 4естно казано имам доста често такъв проблем,слава богу не съм омъжена, но и с гаджетата, който съм имала е проблемно, ако вземаш повече от него, защото ако искаш да си купиш нещо, дори и като подарък той се депресира, ако си позволя нещо за 1000 лв просто ей така, докато неговата заплата не би му позволила да ми направи такъв подарък,и се започва едно уговаряне ама сега защо ти е това -можеш и без него-абе няма какво да го увъртам -много е трудно даже, защото други пък са като кръвопиици , видят че си жена,която сама си плаща сметките и хоп на клона-туку виж намазали и те……..Общо взето мъжете само се оплакват според мен- и ги боли най вече защото след като не печели колко теб – няма право да ти се меси какво ги правиш и как ги харчиш….. а това за тях е депресиращо- как няма да имат контрол ….. а истината е, че те никога не са го имали….просто винаги са се заблуждавали….;0)

  1. 12.08.2008

    […] градина. Трудно е, нали? Освен това, има случаи, в които жените печелят повече от мъжете, но това някак си го премълчаваме, Когато говорим за […]