Как се пише ефектно мотивационно писмо?

мотивационно писмо

Какво означава „ефектно мотивационно писмо“? Ами да изпълни предназначението си. А предназначението на едно мотивационно писмо е да накара работодателя да ви покани на интервю за работа. Поради това то трябва да демонстрира вашето желание да работите за дадената компания, както и да докаже, че вашите качества и опит пасват идеално на изискванията за конкретната позиция.

Вашето мотивационно писмо може да бъде:

 • оформено в отделен файл (за предпочитане в PDF формат),
 • да бъде част от съдържанието на имейла, с който кандидатствате за позицията, или
 • да бъде напечатано на хартия, ако го изпращате по обикновената поща.

Предлагам ви няколко съвета какво трябва и какво не трябва да правите, когато пишете своето мотивационно писмо

Структура на мотивационното писмо

 • Обръщение. Мотивационното писмо се пише за конкретна позиция и конкретна компания. Поради това винаги е добре да се обръщате към конкретен човек, за който знаете, че трябва да го получи. Ако имате информация за името и позицията на човека, на когото изпращате писмото – напишете го. Много по-добре е да пише „Уважаема госпожо Иванова”, отколкото просто „Здравейте!”. В случай, че не знаете името на човека, по-приемливо е да се напише „Уважаеми господа”. Никога не пишете „Уважаеми господине/госпожо” или „На вниманието на заинтересуваните“ („To whom it may concern“).
 • Адрес. Някои хора започват писмото с адреса на получателя в горния десен ъгъл. Това е абсолютно ненужно. Ако изпращате писмото по имейл или чрез системата на някой сайт за обяви, то ще пристигне при точния получател. Няма нужда от излишни формалности.
 • Мотивационното писмо трябва да е кратко – около 3 параграфа. В първия параграф се указва по коя обява кандидатствате и откъде сте научили за нея. Например: „Казвам се Георги Гинев и кандидатствам по обявата за хидромелиоратор, която сте публикували в сайта abc.com. Това е работа, за която съм учил и с която искам да се занимавам в бъдеще, защото обичам земеделието и винаги върша всичко с желание и страст.”
 • Вторият параграф трябва съвсем накратко да представи вашите качества и опит – акцентирайте на това какво ви отличава от другите и кои са вашите уникални качества, които ви правят точния избор за тях. Не повтаряйте информация от сивито. Двата документа имат различно предназначение. Ролята на мотивационното писмо е да покаже, че сте идеалния кандидат за тази позиция. Тоест, че притежавате качествата и мотивацията за вършите предлаганата работа. Ролята на сивито е да докаже всичко това с факти.
 • Третият параграф трябва да изтъква вашата мотивация да работите точно това и точно в тази фирма. Тук е добре да направите някакво проучване за фирмата и да изтъкнете защо вашите знания, опит и умения ще бъдат полезни за работодателя и какво ще спечели той от това да ви наеме. Можете да изтъкнете, че сте много надъхан и имате голямо желание да се занимавате точно с тази работа. Работодателят иска да печели от вашия труд, затова акцентирайте повече на онова, което можете да му дадете. Добре е да вмъкнете текст от сорта: „Готов съм да вложа всичките си сили, знания и труд за успеха и развитието на компанията”.
 • Заключение. В заключението трябва да има утвърждаващо твърдение, с което подчертавате, че сте точния кандидат, и призив към действие, т.е. убедено очакване за интервю. Например: „Смятам, че моите качества и опит ме правят идеалния кандидат за предлаганата от вас позиция и ще се радвам да ме поканите на интервю, където да се представя пред вас на живо.“

Важни правила при съставянето на мотивационното писмо:

 • Винаги правете проучване за компанията, в която кандидатствате и покажете, че знаете с какво се занимава, включвайки някой детайл в писмото. Например, ако сте прочели в сайта им, че работят с технологията Х, можете да вмъкнете: „Познавам добре технологията Х, която се използва във вашата компания, тъй като съм работил 3 години с продуктите А, В и С, и съм постигал еди-какви-си резултати.“
 • Подкрепяйте твърденията си с факти. Не казвайте просто „притежавам отлични търговски умения“, а дайте доказателство за това. Например: „През последните 3 години работих като търговски представител и моите продажби ме поставиха в топ 3 на най-продуктивните търговци в предишната ми компания.“
 • Използвайте ключовите думи от обявата. Работодателят е мислил при изготвянето на обявата и е вложил в нея някои ключови думи, които изразяват най-важните за него качества и умения, които търси в кандидатите. Използвайте ги във вашия текст и покажете, че отговаряте точно на тях.

Често допускани грешки:

 • Не използвайте едно и също мотивационно писмо за различни обяви. Нормално е да имате някакви шаблони, но винаги го редактирайте и актуализирайте с конкретни данни спрямо обявата, по която кандидатствате. Да, налага се малко повече труд, но той се отплаща, когато ви назначат на работа.
 • Не пишете какво искате за себе си. Изключително лошо впечатление прави текст, в който кандидатът пише какво иска да получи. Например: „Искам да науча нещо ново“, „Искам да развия своите качества“ или „Искам да работя интересна и удовлетворяваща работа“. Ясно е, че е така – никой нормален човек не иска да затъпява и да работи скучна и досадна работа. Но не е тук мястото да се изтъкват вашите желания и интереси. В случая работодателят поставя своите желания и вие трябва да му покажете, че ги удовлетворявате.
 • Не пишете какво очаквате като заплата. Това е следствие от горното правило. Разговорът за заплатата винаги идва на един много по-късен етап. Да излагате претенциите си още в мотивационното писмо е нахално и нетактично.
 • Правописни грешки. Почти във всеки онлайн материал ще видите съвет да си проверявате текста за правописни грешки. Тъжно е, че все още се срещат ужасно много примери на мотивационни писма, демонстриращи незнанието на кандидата на родния си език. Правописните грешки са 90-процентова гаранция за отхвърляне. Затова задължително си проверявайте писмото с програма за проверка на езика. А още по-добре е преди да го изпратите, да го дадете на ваш близък да го прочете още веднъж.

В заключение

Много хора в моята практика са ми споделяли, че мотивационното писмо е глупост и изобщо не полагат усилия да го напишат добре. Всъщност, мотивационното писмо е вашия маркетингов инструмент. Вие сте на пазара на труда и вашата цел е да продадете своите умение на възможно най-добрия клиент (работодател) при възможно най-добрите условия. Как да стане това, ако не се рекламирате по най-добрия начин? Вашето писмо прави точно това и ако го напишете добре, то неминуемо ще ви донесе желания ефект. А това е среща за интервю, където в разговор очи в очи с работодателя можете още по-добре да докажете вашите качества и да получите желаната работа.

Кандидатстването за работа също е работа. За да получите добри резултати, трябва да положите необходимото старание.

Успех!


RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Изобщо не смятам, че грешки 2 и 3 са грешки. Ако отчаян и готов на всякакви компромиси човек иска на всяка цена да получи някаква работа – да, може би е грешка да изтъква, че той самият има очаквания и изисквания. Обаче ако човек има оправдано професионално самочувствие и може много да даде, е в реда на нещата да каже и какво иска в замяна.
  Ако пък не го поканят на интервю, защото другата страна смята за нахално и нетактично кандидатстващият да има изисквания, по-добре и за двете страни е нещата да спрат дотук и да не си губят взаимно времето.
  Естествено, много важно е чувството за мярка. Масово хиперпретенции се предявяват от неопитни и некомпетентни хора, докато добри професионалисти нямат самочувствие.

 2. Майк Рам каза:

  Мариана, когато те поканят на гости, се смята за неприлично да започнеш да излагаш претенциите си какво да ти сготвят и в какъв сервиз да ти сервират. Затова и такива претенции съм ги описал като грешки. Невъзпитано е да се правят в този момент.

  Иначе, ти най-добре си го казала – номерът е в мярката 🙂

 3. Ако някой ме храни и пои без нищо в замяна, може да е невъзпитано да искам китайския порцелан и сребърните прибори от прабаба му. Обаче не става дума за това.

  Търсещият работа също е субект в тези отношения и не виждам защо трябва да се смята, че едва ли не му дават милостиня, като разговарят с него за бъдещите взаимоотношения. Ако един работодател или HR мисли така, аз лично не бих искала да имам нищо общо с него. И другите не съветвам. Все пак робството официално е отменено у нас. 😉

  Между другото, не говоря само теоретично. Имам в практиката си няколко случая, кога след заявени още преди първата среща очаквания от моя страна съм била избирана именно аз. Много пресен случай е, че другата страна прецени, че не може да ми даде за обявената работа това, което очаквам, и ми предложи нещо много по-добро!

  Трябва все пак да уточня, че при мен не става дума за трудови правоотношения, а за свободна професия. Затова (макар че не само заради това!) мога да си позволя да съм по-директна и да не крия, че уважавам себе си и времето си не по-малко, отколкото другата страна.

  Нещо встрани от темата – полето за коментар е ужасно малко и неудобно, затова не мога да си подредя мислите!

 4. Майк Рам каза:

  Мариана, наистина отиваш малко встрани от темата. В повечето случаи при свободни професии отношенията са малко по-различни и рядко се изисква изпращане на мотивационно писмо.

  В трудовите отношения мотивационното писмо е първата стъпка към опознаването на двете страни и неговата цел е действително да направиш добро първо впечатление. Продължавам да твърдя, че ако тръгнеш с поставяне на изисквания още в началото, няма да го постигнеш. Има си време и място за това.

  Колкото до дизайна сайта – признавам, че е доста остарял и плаче за нов. Надявам се скоро да ми остане време и за това 🙂

 5. Майк, наистина фрийлансърството ми е дало увереността, че не трябва избира само едната страна. Обаче според моя личен опит това напълно важи и за трудовите взаимоотношения. Мога да ти разкажа за поне 3 примера, в които аз съм била кандидат, и за много повече, в които съм била от другата страна. Някои от примерите са доста пресни, което ми подсказва, че отдавна не сме се виждали. 😉 Така че приключвам с коментарите по темата тук.

  А по въпроса за дизайна – ако няма да го сменяш скоро, може да се пипне съвсем малко и да се коригира в темата ширината на това поле за коментари. Наистина е доста трудно човек да се изразява смислено в прозорче с размера на квадратче от шахматна дъска. 😉