5 знака, че е време да смените работата

Quit your job

Работата отнема най-много време от съзнателния (будния) ни живот. Затова, влиянието, което оказва върху нашето здраве – физическо и психическо – е огромно. Когато почувстваме, че нещата не вървят, добре е да се замислим дали не е време за промяна, преди да са настъпили тежки и необратими поражения върху нашето съзнание.

Предлагам ви 5 знака, които да ви подскажат, че е време да си потърсите друга работа, за да продължите да се развивате и да са опазите като човек.

1. Не можете да понасяте колегите си. Ако не получавате подкрепа в работата си, ако чувате саркастични забележки зад гърба си, ако атмосферата е нагнетена от напрежение, значи това място не е за вас. Забележете колко пъти се оплаквате на близки и приятели от колегите си. Ако го правите редовно, значи тази среда вече не е подходяща за вас.

2. Постоянно следите часовника. Ако често-често поглеждате към часовника с отчаяна надежда да дойде по-скоро часът за обедна почивка или за края на работния ден, значи присъствието в този офис е истинско мъчение. Не го удължавайте повече – тръгнете си завинаги.

3. Не ви оценяват по достойнство. Това е проблем на много хора. Всъщност, рядко някой ще си признае, че колегите и началниците оценяват заслужено неговия труд, но ако дори не общуват с вас и не получавате каквато и да е оценка за работата си, значи напълно са ви игнорирали. По-добре си потърсете друга фирма.

4. Работата ви е скучна. Всеки има моменти, когато иска да не влага много мисъл в работата, за да си почине умствено, но ако това се случва всеки ден, вие започвате да усещате, че затъпявате. Ако в работата ви няма елемент на предизвикателство, ако няма проблеми, които да разрешавате, то това е чисто вегетиране. Поискайте от вашия шеф да ви дава задачи, отговарящи на умствения ви потенциал или да ви прати на подходящо обучение, за да можете да поемате такъв тип работа. Ако ви откажат, по-добре потърсете по-предприемчив работодател, който би използвал вашите способности по-ефективно.

5. Вие се прибирате съсипан всеки ден. Ако се прибирате вкъщи умствено и физически скапан и не сте в състояние да участвате в семейните занимания вечерта, а просто се тръшвате на дивана пред телевизора, значи работата изцежда всичките ви сили за живот. Всички работим, за да изхранваме семействата си, но какъв е смисълът да ходите на работа, която така ви изцежда, че нямате сили и желание да общувате с най-близките си хора? Ако не можете да се насладите на малкото време, което имате със семейството си, значи работите нахалост. Ако работата отнема целия ви живот, то за какво живеете тогава?

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feedАко харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

12 Отговори

 1. Много хубава статия. Аз не отговарям и на 5те критерия, но сигурно поне на 1-2 от тях. Това означава ли, че трябва да сменя работата си ? 🙂

 2. Майк Рам каза:

  В България, по мои лични наблюдения, причина номер едно за смяна на работата, е това, че на другото място дават повече пари. Аз лично не бих посъветвал някой да си смени работата преди да е опитал всички възможности да се разбере с шефовете и колегите. В 99% от случаите, проблемите, които имаме в работата се дължат на лоша комуникация.

  Има, обаче, хора, които дали от криворазбрана лоялност или просто от инат, стоят на едно място, което не само нищо не им дава, но им отнема от личния живот, че дори и от здравето. За такива хора е предназначена тази статия.

 3. Тони каза:

  Абсолютно съм съгласна с Майк,че повечето хора сменят работата си за да си увеличат заплатата.В почти всички фирми /с малки изключения/заплатата си е една и съща от назначаването,че чак до напускането на служителя.Дори и да разговаряш с работодателят,ефекта е почти нулев-„Ще помисля да видим какво може да се направи по твоя въпрос“-и всичко продължава по старому.

 4. Огнян каза:

  Силно се съмнявам се, че човек не трябва да си сменя работата „преди да е опитал всички възможности да се разбере с шефовете и колегите“. Веднъж отрови ли се атмосферата – няма смисъл да си къса нервите човек при положение, че на новото място ще започне на чисто.

 5. El Casto каза:

  много често обаче на новото работно място дебнат същите проблеми.

 6. Mimi каза:

  To rabotata ponqkogo se smenq i poneje shefat si e dovel nekadarnata lubovnica, za da mu podgazuva 🙂 i za teb veche nqma mqsto. Rabota ima, stiga da ti se raboti. Po-vajnoto e kade davat vazmoznost za razvitie – nikade 🙂

 7. Reni каза:

  В България, милата ни родина, малко хора ходят на работа с желание – значи да я сменят е време. А иначе, парата си е сериооозен мотив – мотивация в пълен портфейл!

 8. Майк Рам каза:

  El Casto, прав си. Точно затова трябва да правим избора си на нова работа много внимателно, а не да се хвърляме сляпо към първото място, където ни предложат малко повече пари.

 9. Dupkov каза:

  Колкото и малко да работиш,все ще се намери някой глупак,който работи по-малко от теб,но взема по-голяма заплата.

 10. paf каза:

  Няма нищо идеално и идеална работа – също.

  При мене 3 от нещата от горната статия са налице. Парите са си пари , но като се връщаш скапан всеки ден от работа – за какво са ти тея пари..
  От друга страна и парите като не са колкото би трябвало и се връщаш скапан, колкото и шефа и колегите да ти се праят на приятели(това съм го срещал много често и обикновено е по-зле така , особено ако важи за шефа ) би трябвало поне да се огледаш как живеят другите и ако живеят по-добре от тебе извода е ясен – бе не мога ли и аз така..?

 1. 27.08.2008

  […] знака, че е време да си смените работата: http://www.nova-rabota.com/2008/08/27/quit-your-job/ в Любими преди 1 минута edno23.com Начало контакти […]

 2. 05.01.2009

  […] 5 знака, че е време да смените работата […]