Малко футуризъм

Fortune TellerПенелопи Трънк е един от най-популярните блогъри, пишещи за развитие на кариерата и в своя блог The Brazen Careerist често изказва доста радикални мения, които плашат както бизнесмените, така и обикновените консервативни граждани на Америка.

Наскоро тя публикува една статия, озаглавена 5 начина, по които търсенето на работа ще се промени, в която ни предлага своето виждане за близкото бъдеще, когато отношенията между работник и работодател ще се променят съществено.

Аз съм малко скептичен дали това е възможно да стане и у нас и дали аз ще бъда жив дотогава, защото хората са много консервативни (а ние българите – още повече) и вероятно качествените промени ще стават бавно (а у нас – още по-бавно, защото винаги сме на опашката), но пък нейните доводи винаги са ми звучали разумно, макар и на моменти направо революционно. Аз вярвам в тези неща и съм убеден, че това е правилния начин да се работи по-ефективно, фирмите да печелят повече, а хората да обичат работата си и да я вършат с удоволствие.

Преценете и вие дали това е възможно:

1. Фирмите ще поствят назначаването на млади хора за топ приоритет.
Американците се притесняват за съществения недостиг на хора поради неравномерното демографско развитие на населението. Така наречените „baby boomers“ са оргомна част от сегашното население на страната и всички са в процес на пенсиониране, което отваря неимоверно много работни места, които няма кой да запълни. Подобни проблеми има и в Европа и в частност и в България поради постоянната тенденция към застаряване на населението.

2. Кандидатите ще поставят правилата в процеса на наемане, а не работодателите.
Истината е, че хората винаги ще си търсят работа, но крадешком. Все повече нараства броя на младите хора, които оценят правилно своите качества, добри са в рекламирането на себе си и имат ясна представа какво представлява добрата работа. Те нямат нужда да кандидатстват на много места, за да я намерят. Тя сама идва при тях.

3. Фирмите ще спрат да пишат тъпи реклами.
Обичаят да се пишат безсмислени и нищонеказващи обяви за работа вече не работи, защото свестните хора не кандидатстват по тях. Фирмите постоянно пишат засукани текстове като „големи възможности за разтеж и развитие“, при положение, че заплатата никога не се повишава над стартовото ниво. Или пък поставят невъзможни комбинации от умения, като „опит в управление на проекти, задълбочено познаване на .NET, Java, PHP, Python, C++ и Assembler, както майсторство в администрирането на всички съществуващи на Земята операционни системи“. Както в онзи виц Ако шофьорите ги наемаха както програмистите.

4. Намирането на най-точното съвпадение на изисквания и качества ще се превърне в главен критерий при търсенето на работа.
Компаниите инвестират толкова много в назначаването на нови хора, че не могат да си позволят да правят повече грешки. А кандидатите пък имат толкова много предложения, че имат правото да настояват за покриване на всичките им изисквания. А това означава, че процесът на намиране на най-точните кандидати ще става все по-пресонализиран.

Една от формите, в които този процес може да се прояви, е да се наемат хора от техните блогове. Богването позволява на кандидатите да изложат своите идеи и виждания за професията и работата, своите лични качества и дори трудови навици – все неща, които имат значение за работодателя. Блогът е живо и дишащо резюме, което го прави много удобен инструмент за наемане както за кандидата, така и за работодателя.

5. Работата ще се превърне в удоволствие.
Сегашната пропаст между това, което кандидатите искат и това, което работодателите предлагат, ще се стопи и ще станем свидетели на това как мотивирани млади хора ще достигнат рекорди по производителност и ефективност сменяйки една работа с друга, за да придобият опит, контакти и възможности за развитие.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 14.01.2008

    […] сега. Вече коментирах едни нейни предсказания в поста Малко футуризъм, сега дойде време да обърнем внимание на още една […]