Подготовката преди интервюто за работа – ключ към назначението

Много млади кандидати не обръщат сериозно внимание на интервюто за работа и често се явяват съвем неподготвени, както коментирахме вече в поста Интервюто за работа често се превръща в куриоз.Факт е, че в днешно време не достигат квалифицирани кадри в много области на икономиката. Факт е, че работодателите са в безизходица – кадърни хора просто няма. Това, обаче, въобще не означава, че те ще тръгнат да назначават който и да е, само и само да си запълнят бройката. Напротив, добре управляваните компании не правят компромиси с качеството на хората въпреки кризата и продължават да назначават само онези, които покриват техните критерии, търсейки изход от кризата по други начини.

Затова и онези, които разчитат, че ще ги назначат само заради това, че фирмата има остра нужда от специалисти, а те са писали, че са почовърквали малко PHP и MySQL (примерно), не са познали. Ако искате да работите в добра фирма и искате да си гарантирате назначението, свършете си домашната работа и проучете работодателя малко по-подробно.

Какво ще спечелите от това?

 • Първо, по-голяма яснота на какво място ще попаднете, какъв е стилът на работа, какво ще се очаква от вас и какво можете вие да получите от това.
 • Второ, фактът, че сте се поинтересували от фирмата, в която кандидатствате, говори за по-висока мотивация да работите там. Това силно ласкае потенциалния работодател и драстично увеличава шансовете ви за успех.

Тодор Христов от JobHow.org е събрал 10 източника на информация за работодателя, от които можем да се възползваме, за да подготвим по-добре за предстоящото интервю. Те включват:

 1. Фирмен уебсайт
 2. Рекламни материали
 3. Интернет форуми
 4. Блогове
 5. Преса
 6. Сайтове за работа
 7. Бивши и настоящи служители
 8. Приятели и познати
 9. Клиенти
 10. Доставчици

В поста на Тодор всеки от тези източници е представен подробно, като за някои от тях, като бившите и настоящи служители – източник, който аз лично смятам за най-ценен – има написани самостоятелни постове с множество примери за това колко важна и полезна информация можем да придобием от тях, която да формира по-точно нашето мнение за фирмата и нашето поведение по време на интервюто за работа.

Може да харесате още...

2 Отговори

 1. PMP каза:

  Здравей Майк, във връзка с темата „Подготовката преди интервюто за работа – ключ към назначението“ бих искал да те помоля (а като се замисля това е добра идея за отделна статия) да напишеш нещо по следния въпрос. „Как да се подготвим за интервю за позиция „Проджект Мениджър“ (Project Manager). Идеята е, че аз ходих на такова интервю и и явно горе-долу съм се справил, тъй като сега ми предстои второ (евентуално финално) интервю. Единственото нещо, което ме притеснява, че имам само една година опит като PM (на теория съм доста добре подготвен – или така си мисля) и то в доста неформален вариант на проект. Всякакви споделени идеи за начините да се представя в най-добра светлина ще са ми от полза :).

 2. Майк Рам каза:

  Хм, интересна тема. Ще помисля и ще напиша нещо тук. Аз имам и друг блог, в който пиша за Project Management – Спри и помисли!, където също можеш да намериш полезна информация, а освен това предлагам и лични консултации при кандидатстване за работа в ИТ сектора и при подготовка за интервю, така че ако желаеш, мога да ти дам съвет за твоя конкретен случай – не взимам скъпо! 🙂