Пристрастен към търсенето на работа

„Казвам се Ерик С. и някога бях пристрастен към търсенето на работа…“

Така започва статията на Ерик С. в блога Jobacle.com, озаглавена Изповедта на един пристрастен към търсенето на работа.

Колкото и да ви изглежда странно, търсенето на нова работа може да предизвика пристрастяване, подобно на алкохолизма, наркоманията и всяка друга психическа зависимост. Авторът продължава своята изповед.

В началото всичко изглеждаше безобидно. Просто проверявах какво ново има в обявите за работа един-два пъти седмично. Но преди да се усетя, търсенето на работа започна да контролира моя живот. В началото просто исках да видя какво ново се предлага навън. […] Не след дълго вече започнах да проверявам по няколко пъти в седмицата. След това всеки ден. […]

Нещата излязоха напълно извън контрол. Започнах да проверявам сайтовете за работа още от сутринта, а след това ги проверявах пак по няколко пъти през деня, в случай, че идеалната оферта се е появила, докато ме е нямало. […]

Нямах никаква яснота защо го правя. Просто удължавах неволите си като прескачах от една позиция на друга, натъквайки се на все същите проблеми. В началото винаги беше добре – нови лица, нови задачи, нова обстановка. Но съвсем скоро се оказвах отново в същата ситуация. Мислех си, че съм се „изчистил“, но за по-малко от година желанието за смяна на работата отново вземаше надмощие над мен и аз отново се озовавах във вихъра на ново търсене. Да се отървеш от пристрастяването към търсенето на работа (Job Search Addiction), както и от всяко друго пристрастяване, е ужасно трудно нещо.

Признавам си, че и аз съм изпадал в подобна ситуация. При това неведнъж. Ерик С. е описал състоянието много точно.

Всичко това вероятно би могло да бъде избегнато ако просто бях отстъпил назад и се бях замислил какво наистина искам да правя и ако бях обърнал по-голямо внимание на това, което напускам и на това, към което се стремя. Проблемът беше в това, че веднъж като започна да си казвам, че фирмата е лоша, че отделът се управлява калпаво и че аз искам много повече от живота – моят стремеж към нещо повече надделяваше.

Авторът твърди, че вече се е излекувал от тази болест. Така си мисля и аз за себе си, макар, че тя е много коварна и току се появява изведнъж без въобще да си я очаквал и те сграбчва в лапите си, подхранвана от собственото ти недоволство.

Има много литература изписана по темата дали е добре често да си сменяш работата или да си верен до гроб само на една фирма. У нас се смята, че фирмата е благодетел на служителя и напускането се счита за груба проява на нелоялност. В Америка (а и аз поддържам това мнение), много специалисти твърдят, че човек трябва да отстоява своите интереси постоянно и търсенето на нова и по-добра работа е нещо естествено, което се изявява и като регулатор на отношенията между работодател и работник, правейки ги повече партньорски, отколкото антагонистични.

В едно, обаче, всички са съгласни – постоянното търсене на нова работа не само не е полезно за кариерата, но и за здравето ви. То може да се превърне в пристрастяване, от което не можете лесно да се отървете. Съветът за оцеляване е един – Спри и помисли! – отдръпни се назад, вгледай се в себе си, помисли какво точно искаш от живота и от работата и виж всичко хубаво, което настоящата ти работа ти дава – среда, колеги, възможности за усъвършенстване и за израстване, финансово осигуряване. Дали наистина си струва да зарежеш всичко това за онова, което новия работодател ти обещава? Дали новото ще е повече от досегашното? Дали въобще ще е различно?

Оставете обидата и гнева, не се поддавайте на еуфорията и на евтините обещания. Задайте си тези въпроси и помислете разумно. Ако веднъж сте решили да дадете шанс на себе си и на фирмата, в която работите – забравете за сайтовете с обяви. Потърсете ги само, ако наистина сте убедени, че имате нужда от промяна, но се пазете от увличащата сила на обявите за работа – те са изкусителни като лотарийни билети – предлагат много печалби, но в действителност са способни да ви разорят.

Ако видите в себе си симптомите на пристрастяването, ако се чувствате недоволни от сегашната си работа – споделете с близки и приятели или потърсете помощта на консултант (какъвто съм аз) преди да се хвърлите в ново търсене и да сключите договор с поредната фирма, от която отново няма да сте доволни.

Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл

Може да харесате още...