Вечните правила за успешна кариера

Понякога за да се придвижим напред в кариерата е необходимо съвсем малко. Например една усмивка. Някои казват, че трябва да имаш късмета да си на подходящото място в подходящия момент. Други смятат, че най-важна е добрата подготовка. Аз мисля, че подготовката прави късмета. Затова тук ви предлагам един кратък списък от прости правила, които ни стимулират и мотивират и в резултат утъпкват пътя към нашия успех. Важно е често да си ги припомняме, за да не изпаднем в унес и да пропуснем шанса си.

1. Подобрете комуникационните си умения.

Успехът идва при тези, които умеят да общуват. Ще бъдеш чут само ако можеш да изложиш становището си умело. Във всяка една област на бизнеса уменията за общуване се ценят изключително много и са предпоставка за кариерно развитие. Ключовите правила са:

 • Бъди добър слушател!
 • Не бързай да вземеш думата!
 • Не се гневи!

2. Подобрете езиковите си умения.

Безгрешното владеене на български език е абсолютно задължително изискване за успешна кариера. Всеки, който допуска елементарни правописни грешки в бизнес-кореспонденцията си или в служебните документи, които изготвя, поставя тежка бариера пред шансовете си за издигане в компанията. Владеенето на английски език вече е част от нормата, а познаването на други чужди езици може да ви даде значителна преднина пред останалите колеги.

Не допускайте знанията ви да остареят! Поддържайте формата с четене на книги и слушане на чужда реч по телевизията например. Не забравяйте от време на време да преглеждате старите учебници, за да си припомните правилата на граматиката. Учете заедно с децата си – това помага много да не забравяме полезните знания от училище.

3. Участвайте доброволно в служебни инициативи.

Вярно е, че има работа, която е неприятна или пък не носи никакви облаги, но все пак трябва да се свърши. Доброволното ви участието в подобни задачи може и да не носи директно възнаграждение, но няма да остане незабелязано. Бъдете активната личност във вашия офис – създайте впечатление сред колегите и шефовете си, че вие сте човек, на който може да се разчита. Вие ще бъдете забелязани и ще влезете в списъка на надеждните хора. Това неминуемо ще приближи изкачването ви на по-висока позиция във фирмената структура.

4. Спечелете си похвала от шефа.

Разберете какви са неговите цели и задачи и бъдете подготвени за тях. Бъдете готови да поемете част от неговото бреме – това ще ви се отплати многократно. Не бъдете натегачи и подмазвачи – този подход може и да върши работа пред някои хора, но в качествените фирми успехът се мери по свършената работа. Свършете си работата добре и помогнете на шефа да изпълни своя план – тогава ще получите не само потупване по рамото, а и цялото му доверие.

5. Създайте си професионална мрежа.

Не губете връзките си с бивши колеги, шефове, учители и съученици. Опитвайте се да поддържате постоянни контакти с тях – те са вашата професионална мрежа. Хората от вашето обкръжение трябва често да се сещат за вас – това е един от най-ефективните начини да намерите нова работа, да узнаете интересна идея или да се включите в успешно бизнес начинание. Добра практика е поне веднъж седмично да се чувате по телефона или да се срещате с хора, с които сте работили преди, за да не губите контакт.

6. Създайте си публичен имидж и авторитет.

Има една поговорка: „До 40 години работиш за името си, а след това името ти работи за тебе“. Не забравяйте да работите за името си! Публичния имидж може да се изгради по няколко начина:

 • Станете активист в професионална организация. Тук става въпрос не за членуване в профсъюз, който организира стачки, а за организация, целяща подпомагането на професионалното развитие на хората от вашата област. Ако сте напреднал специалист, създайте курсове, обучавайте по-младите, споделяйте своите знания и опит. Ако сте начинаещ – потърсете и се запишете в такива курсове. Знанията, които ще получите от хора с голям практически опит, са безценни.
 • Напишете статия за професионално списание или уеб сайт. Медиите, особено интернет, са могъщо средство за популяризиране на вашите идеи, както и за изграждане на професионален авторитет.
 • Създайте личен професионален блог. За съжаление, тази форма все още не е достатъчно популярна у нас, но на запад дава изключително добри резултати. Блогът е мястото, където можете да споделите вашите професионални виждания и идеи, да създадете дискусия и да демонстрирате професионален авторитет. Блогът е вашата визитна картичка и разкрива вашите качества много по-добре и от перфектната автобиография. Но избягвайте да споделяйте факти и случки от кухнята на вашата фирма. Това не само не е етично, но и може да бъде противозаконно.
 • Посещавайте професионални конференции. Подобни мероприятия са изключително подходящи за създаване на професионални контакти и за разширяване на професионалната ви мрежа. Ако можете, изнесете лекция на подобно събитие – говоренето пред хора на живо е най-силният начин за въздействие.

7. Въведете свой колега в тайните на занаята.

Споделяйте своите знания и умения с по-младите и неопитни колеги. Ако сте наистина голям капацитет, ще спечелите тяхното уважение и признателност. Не се притеснявайте, че някой може да ви „вземе хляба“. По-скоро покажете пред висшестоящите, че сте успели да създадете собствена школа и вашата досегашна работа е в сигурни ръце, така че на вас вече могат да бъдат възложени по-отговорни задачи.

8. Избягвайте политическите спорове.

Въпроси, свързани с политически пристрастия, религиозни предпочитания или сексистки предразсъдъци нямат място в професионалната сфера. В някои фирми стремежът към политическа коректност се е изкривил в откровено лицемерие, но за вашият служебен имидж наистина е по-добре колегите да виждат във вас винаги един компетентен професионалист, отколкото човек, пред когото трябва да внимават какво говорят. Личните си пристрастия, като любимия ви футболен отбор, можете да споделяте само с хора, които чувствате изключително близки – тези, които можете да наречете свои приятели.

Задачата на една фирма е да прави бизнес и да печели пари. Разговори, спорове и клюки на всякакви теми, несвързани с тази основна задача, говорят за липса на професионално отношение към работата и силно намаляват шансовете ви за успешна кариера.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Randy Nichols каза:

  I found your site on google blog search and read a few of your other posts. Keep up the good work. Just added your RSS feed to my feed reader. Look forward to reading more from you.

  – Randy Nichols.

 2. Майк Рам каза:

  Thank you, Randy!

  I also found your blog insightful and added it to my reader.

  Wishing you all the best,
  Mike

 3. здраве каза:

  Всеки,който ги прочете и се опита да ги прилага би могъл да успее!Но,защо ли толкова малко наистина успяват?

 1. 30.12.2008

  […] Вечните правила за успешна кариера […]