Хамстери в офиса

Hamster wheel

Заглавието е малко измамно. Всъщност не става въпрос за малките миловидни животинки, а за хора. Случвало ли ви се е да работите с колеги, които се трудят усърдно и продължително, но тяхната работа да не дава никакъв резултат или плодът от техния труд да е напълно безполезен за вашата фирма?

Както малка мишка или хамстер, такива хора полагат неимоверни усилия да тичат по вътрешността на едно колело, но освен изгорените калории от тичането, тяхната работа е напълно безполезна. За разлика от традиционните скатавки, с които се сблъскваме навсякъде и по всяко време (и към които на моменти спадаме и самите ние 🙂 ), този тип хора влагат много усилия в работата си и не бягат от нея. Само че копаят в погрешната посока.

Някои ги наричат „хамстери“. Аз съм имал подобни колеги – да преместиш една папка от една лавица на друга за тях е велико дело. Да прочетат един документ представлява неимоверно усилие, а да го разберат – вече е истински героизъм. А в края на деня си тръгват с чувството на изпълнен служебен дълг, въпреки че нищо не са произвели и с нищо не са подпомогнали работата на екипа. Всъщност те не са лоши хора, но имат проблем с разбирането на смисъла на своите задължения. Понякога просто не разбират какво се иска от тях, а друг път осъзнават, че това не е по силите им и се насочват към нещо странично.

Питам се дали такива хора се срещат често. Вие имате ли такива хора във вашата фирма и как се справяте с тях? А замисляли сте се дали хамстерите не сте самите вие?

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...