Как да разрешаваме конфликти бързо и ефективно

На всеки от нас му се е налагало да се разправя с трудни хора – вечно недоволни и несъгласни, непреклонни и агресивни. Пита се: как бихме могли да защитим позицията си без да създаваме ненужен конфликт и да трупаме негативни емоции в отношенията си?

Angry

В повечето случаи, хората, които създават споровете и конфликтите, просто искат да бъдат изслушани, да бъдат изслушани, да бъдат оценени, да бъдат обичани. С други думи: да им обърнем внимание. Те искат да се чувстват значими, но не са в състояние да се изразят конструктивно. С правилно отношение и внимателен подход към тях, е възможно да се преодолее тяхната несигурност и да се постигне взаимно разбиране.

Така твърди Stephen Hopson в блога Pick The Brain. Нещо повече, той прелага 7 стратегии, които могат да помогнат да се приключи един диспут мирно и кротко без емоционални изблици от двете страни. Ето ги и тях:

1. Запазете спокойствие. Не казвайте нищо и изчакайте бурята да отмине. Много често другият се опитва да ви провокира. В такива случаи аргументите са безсилни, защото отсрещната страна просто не иска да ги чуе. Оставете опонента да си излее първоначалния гняв и да изразходи част от натрупаната енергия. След това може да започне нормален разговор.

2. Оставете опонента да говори. Той скоро ще се измори. Понякога това е всичко, което те искат – да бъдат чути, да се почувстват значими. Всеки иска да бъде значим и важен. Просто някои хора изразяват това си желание по неправилния начин.

3. Опитайте се да се поставите на мястото на другия и да разберете неговата гледната точка. Никога не казвайте „Това не е вярно“ или „Не си прав“. Опитайте се да намерите общите позиции и пробвайте да постигнете съгласие, базирано на тях.

4. Има огромна сила в думите “Да, разбирам много добре какво искаш да кажеш. Според тебе…” Това показва на човека отсреща, че го слушате. Обикновено точно това е, което те искат – да потвърдим тяхното мнение. Като се съгласявате с тях, вие постепенно смекчавате техния гняв.

5. Ако ситуацията стане направо злобна и обидна, прекратете разговора. Спокойно, но категорично кажете: “В момента си много ядосан и говориш неща, които не мислиш. Аз се отказвам да разговарям с теб. Ще продължим, когато се успокоиш.” След това напуснете стаята или помолете другия да напусне.

6. Ако вие сте сгрешили, признайте си и поемете отговорност за това. Можете да кажете: “Напълно си прав, грешката е моя и ето какво ще направя, за да я поправя.” Даже и ако вината не е във вас, дайте им предимството на съмнението: “Може и да греша, но нека да разгледаме фактите заедно.” Трудно е да спориш срещу това!

Тези думи имат невероятна сила. Те не само приемат гледната дочка на другия, но и премахват напрежението. Може да се изненадате какъв ефект може да има това впоследствие. Вашият противник може да се превърне във ваш защитник и съюзник.

7. Използвайте силата на въображението. Ако спорът ви е снякой човек, с когото общувате всекидневно (колега или шеф), опитайте се да си го представите в друга светлина – като нормално, обичащо и чувствително човешко същество. И може би само в работата има някакъв проблем, който го прави нещастен и провокира неговия гняв. Търсете доброто в противника и създайте положителна нагласа към него в себе си. Така ще намерите и по-бързо ключа към разрешаването на конфликта.

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Ilia Dobrev каза:

  хммм, това съм го слушал някъде…
  🙂 успех на новия ти блог Майк.

 2. Евгени Евстратиев каза:

  Получих линк от Nova Vizia към вашия сайт за което съм им благодарен.
  Нервността която е завладяла много хора особено живеещите в големите градове води до такива безмислени спорове.Стратегиите са чудесно средство.Използвал съм някои от тях за други не съм и се сещал.Благодаря.

 3. Майк Рам каза:

  Евгени, радвам се, че съм бил полезен. Надявам се и в бъдеще да намираш интересни и полезни статии тук.

 4. Мая Михайлова каза:

  Добре е когато някой ти обърне внимание на съвсем простички за изпълнение неща, за които понякога не се сещаме, погълнати от емоцията. Благодаря!
  Съветите работят 🙂