Пилеене на работното време

Coffee Break

Работите ли активно през всичките 8 часа на работния ден? Отлагате ли работата, занимавайки се с маловажни неща? Колко време губите в бъбрене, кафе-паузи и пушене?

Английската компания Hire Scores е провела изследване сред 3000 британски служители и е открила отговорите на тези въпроси.

Преди време се пошегувах, предлагайки ви 10-те начина за симулиране на работа, но на практика се оказва, че 32% от анкетираните са си признали, че губят над 3 часа средно на ден в занимавайки се със странични неща, бъбрейки с колегите си и симулирайки заетост.

Изследването е установило, че 31% от служителите започват да се размотават поне 15 минути преди края на работния ден, запълвайки последните работни мигове с разбъркване на документи и подреждане на бюрата си.

44% от анкетираните са отговорили, че не биха започнали работа по нова задача, която им е възложена в последните 20 минути на работния ден. (Това ми напомни за един автомонтьор, който отказа да ми ремонтира ауспуха на колата, защото оставал само 1 час до края на работния му ден!) В допълнение, 46% от участниците в проучването разкриват, че отлагат всички досадни задачи за последната минута.

Изводът е, че всекидневното ходене на работа се превръща в досадно задължение за много хора и техният труд е неефективен. Една значителна част от работното време отива в безполезно размотаване, дължащо се най-вече на липсата на мотивация.

Какво може да се направи?

Един често срещан подход е увеличаването на натоварването на служителите, което рефлектира в увеличаване на работния ден. 68% от британските работници, участвали в проучването, са декларирали, че биха останали до по-късно на работа, ако се наложи, а 39% от тях са потвърдили, че това на практика им се случва поне веднъж всяка седмица. Това, обаче не е решение. Тези хора работят неефективно и дори да ги принудиш да посветят повече часове в стоене в офиса, работата, която ще свършат е относително малко.

Моето виждане е, че решение трябва да се търси в две направления:

 1. Намаляване на работното време. Когато човек знае, че идва в офиса за определено време с ясна задача за постигане на конкретна цел, той е много по-мотивиран да оползотвори работното си време ефективно, за да може да използва останалите часове от деня в други задачи или да ги посвети на личните си интереси. Работата на непълен работен ден (т.е. по-малко от 8 часа) може да бъде значително по-продуктивна, отколкото задължителното 8-часово „присъствие“ в офиса.
 2. Заплащане за свършена работа. Месечната заплата е „хигиенен“ фактор за мотивацията на работника – той в един момент я приема за даденост и тя не е в състояние да го мотивира да използва пълноценно времето си в работа за фирмата. Някои фирми използват „допълнителни стимули“ под формата на премии за успешно завършване на проект или отчетен период, но аз мисля, че заплащането, базирано на резултати, трябва да бъде значително по-атрактивно от редовната заплата, за да може да послужи като фактор за повишаване на продуктивността.

Вие какво бихте споделили? Пилеете ли си времето, когато сте на работа и какво би ви мотивирало да станете по-продуктивни?

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Георги каза:

  Старо правило е да не се пипа нищо в края на работния ден, особено в ПЕТЪК. За доброто на всички е – ако нещо се обърка ще има overtime. В понеделник след сутрешното размотаване вече може…

 2. Чудесна статия! Напълно споделям казаното!

 3. Plamen каза:

  По-добре формулирани цели и задачи от мениджърите към служителите би спомогнал, както и някакъв контрол. Българина обича да скатава по мое мнение при всяка удобна ситуация – примерно шефа е в командировка и айде на купона в офиса. Аз лично се опитвам да „работя“ в истинския смисъл на думата докато съм на работа – разсейвам се със странични неща само, когато чувствам, че ще изкукам и го правя с цел релаксация. За някои хора обаче е много лесно да се прекрачи границата на разумното и да стане повече времето прекарано в странични занимания. Иначе имаш право – с намаляне на работното време вероятно ще стане, но колко БГ шефове са готови да го направят ?

 4. marieta каза:

  Аз също съм съгласна с тази статия,но кой ли ще намали раб.време.Мисля че в днешно време повечето хора нямат време за личния си живот заради работата.Това трябва да се промени,защото не е добре.Съдя по себе си.

 5. Майк Рам каза:

  Защо трябва да чааме някой да го направи и да ни го даде на тепсия?

  Активните трябва да бъдем самите ние. Измислете схема, която да е изгодна и з двете страни и докажете на шефовете си, че така ще бъдете по-продуктивни. Със сигурност някои няма да искат и да чуят за нея, но други ще се замислят и може да я приемат.

  Ако вие нищо не предприемете, никой няма да ви го даде наготово.