Една безумна обява за работа

счетоводител - металист

Longanlon ми изпрати вчера линк към тази обява за работа, която толкова ме впечатли, че реших да я споделя и в блога.

В началото започва добре и нищо не предвещава неочакваните изисквания на работодателя. След като описва какви качества и умения изисква от бъдещия служител, той поставя и списък с НЕЖЕЛАНИТЕ качества на кандидата:

Кандидата трябва да НЕ:
-спи на работното място
-слуша хеви метал
-е от гр. Ловеч, гр. Враца, гр. Перник
-не се казва Снежана
-е набор 66

Както казва професор Вучков: „Гледам и не вярвам на ушите си!“

Освен ако не е някакъв майтап, обявата е не само незаконна, защото никой няма право да задава възрастови и регионални ограничения, но е и пълна глупост, защото каква музика слушам и как се казвам си е лично моя работа и няма абсолютно нищо с професионалните ми качества и умения. А това, че някои хора (вероятно преди) са спали на работното си място, е в резултат на установената фирмена култура.

Най-странното е, че работодателят даже си е оставил името и телефона. Може пък наистина да я е написал сериозно?

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

23 Отговори

 1. Майк Рам каза:

  Явно и други са попаднали на нея. Дали пък човекът не я пуснал нарочно, за да си направи майтап?

 2. Longanlon каза:

  явно са имали кофти опит с предишния си счетоводител 🙂

  даже мога да позная какъв е бил:
  Снежана, набор ’66, от Перник, слуша хеви метъл и няма хигиенни навици хехехе

 3. Момчил каза:

  Тук гледам едно листче, което като го гледам и ми се струва, че се депозира в бюрото по труда. Стандартна форма е.
  Има следната част:
  Физически/външен вид – кандидатът да е с добър физически вид – (следва избор от 1 до 3).
  Изглежда е законна да се поставят такива изисквания.

 4. Майк Рам каза:

  У нас има Закон за защита от дискриминация и в него пише следното:

  Чл. 4. (1) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

  Има, разбира се и изключения. те са описани в Чл. 7. (1).

  В общия случай важи т.2:
  Не представлява дискриминация различното третиране на лица на основата на характеристика, отнасяща се до признак по чл. 4, ал. 1, когато тази характеристика поради естеството на определено занятие или дейност, или условията, при които то се осъществява, е съществено и определящо професионално изискване, целта е законна, а изискването не надхвърля необходимото за постигането й.

  Тоест, ако кандидатстваш за манекенка, изискването да имаш хубав външен вид не е дискриминация, но ако канддатстваш за счетоводител – е. Също както и изискването да не се казваш Снежана и да не слушаш хеви метъл.

 5. dzver каза:

  Снежана е спала на работното място и са я намразили яко, за това са пуснали обявата. Друг е въпроса, че трябва да се подхожда много предпазливо към работодател, дискредитиращ така бившите си служители.

 6. Radoslaff каза:

  Дзвер, кого по-точно дискредитира работодателят? Знаеш ли колко жени само в посочените градове се казват Снежана? Аз не знам, но едва ли са 2 или 3. А отделно от това всеки работодател и дори всеки човек дискриминира другите по смисъла на този закон. Без дискриминация не може. Да е виждал някой някога сред докерите по гарите жени? Хайде да вземем няколко и да ги натоварим с чували цимент по 50 кг. Не би трябвало да имат ограничение.

 7. Снежина каза:

  Аз кандидатствам:
  Не спя на робатното си място, само задрямвам
  Не слушам хеви метъл, лек ми е, само дет и траш метъл.
  от Радомир съм
  Казвам се Снежина
  и съм набор 67

 8. Floyyd каза:

  Наистина интересни ограничения. Но ако работодателя е частен, той има право да определя своите изисквания. В края на краищата да държиш на своето не е непременно незаконно. Той би могъл, например, да не спомене тези ограничения и въпреки това да ги вземе предвид при подбора. А никой не може да го задължи да назначи един или друг кандидат. А и самите кандидати, които са елиминирани на тази база едва ли могат да се чувстват ощетени – просто им е отказано нещо, което те и преди са нямали – а именно работата в тази фирма.

 9. Майк Рам каза:

  @Сежина, ставаш! 🙂

 10. Майк Рам каза:

  @Floyyd, използваш думата „право“ неправилно. Работодателят няма право да ти откаже работа, заради това, че си родом от Перник, защото законът му го забранява, а още по-малко пък да го обяви публично.

  Той може да ти откаже и тогава най-вероятно всички кандидати ще приемат неговото решение, поради което законът няма да знае за това нарушение. Но ако някой кандидат реши да заведе дело, то тогава само с тази обява като доказателство, работодателят ще си го отнесе.

 11. Floyyd каза:

  Майк Рам, не използвах „право“ в юридическия смисъл на думата. Освен това смятам, че не е необходимо законово да се уреждат прекалено много неща. Не желая да споря, но мисля, че излишната намеса на закона нарушава свободата на личността.

 12. Елза каза:

  йееее! засега имам най-големи шансове – слушам метъл, 66 съм, от Перник… ако толкова трябва ще се науча да спя на работното място 🙂

 13. Vanko каза:

  Човека си направил майтап, а вие тук на юридически спор ще го обърнете 🙂

  Явно някой хора отговарят на някой/някои от критериите и са се засегнали. Много сте чуствителни.

 14. Vanko каза:

  „Човека“ да се чете „Човекът“.

 15. В моята работа 90% слушаме хеви метъл, то си е полезно, енергетизира работниците и вдига мотивацията 😉

 16. Sharona каза:

  Съгласна съм ,че дори да не са споменати в обявата ,някои работодатели/струва ми се повечето/избират работниците си по дискриминиращи фактори-възраст,дължина на косата,дали имаш малки деца и др.Не казвам ,че са основен критерий,но накланят везните.
  А в случая с тази обява-може да е трик за привличане на внимание,за отделяне от общия куп. Не много сполучлив-лоша реклама,но реклама .

  И ние си слушаме в офиса метъл-тушира напрежението

 17. Светла каза:

  Гледам, махнали са дискриминационната част от обявата. Ето ползата от блоговете ;-)!

 18. Майк Рам каза:

  Даже са вдигнали и заплатата! 🙂

 19. Майк Рам каза:

  Трябваше да направя копие на оригиналната обява. Сега няма да се разбира вече какво коментираме, след като са я променили…

 20. Силвина каза:

  Явно човекът се е опитал да си направи майтап и да изпъкне сред множеството скучни обяви – лично на мен ми беше забавен. Ако е имал предвид конкретна Снежана, как е възможно тя да е едновременно от Враца, Ловеч и Перник? 🙂
  Аз слушам тежка музика понякога, за мобилизиране, когато ми се натрупа много работа, но съм постигнала уговорка с работодателя, че в такива дни си работя вкъщи, а там мога да си слушам, каквото искам. В такъв случай дали отговарям на условията? 😉

 21. anonimen каза:

  Всички тези изисквания за 450лв.Че то каква хигиена за тези пари?

 22. BJ каза:

  Xaxaxa! Да, аз също я видях! В един от двата големи български сайта с обяви за работа.