Търсене на нова работа. Съвети от един маркетинг мениджър. Част 1 – Накъде да поемем?

the-way

От време на време всеки от нас (дори и маркетинг мениджърът) се изправя пред сериозното предизвикателство да търси нова работа.

През изминалата година направих няколко поучителни и един успешен опит за смяна на работа. На базата на това, което преживях и премислих през това време, ето моите съвети как да успеем в проекта си за кариерна промяна. Надявам се да са ви помогнат.

Накъде да поемем?

Тези стъпки имат за цел планиране на стратегията и тактиката. Те ще ви помогнат да се ориентирате къде да работите през следващия си професионален период. Съветвам ви не ги пропускате и да не се хвърляте веднага да кандидатствате където и да е. Щом сте решили да предприемете промяна, направете така, че да сте доволни и да се чувствате добре дългосрочно.

Помислете в коя индустрия искате да работите

Ако фирмата, в която работите в момента, има затруднения с намирането на нови клиенти или получаване на плащания, преценете дали индустрията, в която сте, не е сред първите засегнати от кризата? Ако работите в строителството, туризма, логистиката… може би е точното време да помислите за професионално поприще другаде. По-добре да сте един от първите, отколкото един от многото, които по-късно ще се видят принудени да го направят.

Нивото на заплащане в различните сектори е доста различно. Направете проучване на условията чрез познати или в Интернет. Критерии, които можете да вземете предвид, са делът на различните сектори в създаването на брутния вътрешен продукт на страната и годишният ръст в сектора.

Известно е (без да се обиждаме), че в различни сектори преобладават различни типове хора. Помислете си с какви хора ще общувате най-много в новата индустрия на позицията, която ще заемате. Съвсем различна комуникация ще имате с артистично настроените усмихнати хора в туризма, с пунктуалните до деветия знак на числото финансисти или с леко отнесените интравертни софтуеристи…

Имайте предвид, че индустрията, в която ще изберете да работите, силно може да повлияе върху вашата мотивация и лични резултати.

Решете какъв вид фирма търсите

В голяма или малка фирма искате да работите, българска, с международно участие или глобална?

Оттук произтичат съществени различия в отговорностите и начина на работа:

 • Големите фирми имат по-ясни цели, изисквания и бизнес процеси, а и често заплащането в тях е по-високо. Но ако сте човек, който е динамичен, иска нещата да се решават бързо и обича промените, работата в подобни условия може да ви се стори отегчителна и ограничаваща. Помислете си само за целия отбор шефове, на който трябва да се отчитате всеки месец и всички правила, които трябва да спазвате…
 • В международните и глобалните фирми ще имате възможност да научите много нови и интересни неща. Вероятно ще пътувате повече. Ще имате възможност да общувате с хора от различни култури и да използвате всички чужди езици, които поназнайвате. Ако имате сериозни лични ангажименти обаче (малко дете, ревнива приятелка…), това едва ли е най-удачният избор. Най-вероятно в подобни фирми и целите, които ще ви се поставят, ще бъдат винаги по-високи от реално достижимите, тъй като чуждестранните мениджъри нямат реална представа от България, местния бизнес и възможности.
 • В българските фирми ще можете да се развихрите и не само да изпълнявате, а и сами да създавате нещата. Тук е най-вероятното място да прилагате и творческите аспекти на професията си, а не само да изпълнявате планове и да обобщавате резултати. Ако ви интересуват проучвания, нови проекти, създаване и налагане на нови продукти, това с голяма сигурност ще ви се случи. Знайте обаче, че най-вероятно ще работите рамо до рамо със собственика на фирмата, и че той е вечният авторитет, който знае винаги по-добре от всички как стоят нещата.

Изберете в кои фирми искате да кандидатствате

След стратегическото планиране е време да се заемете с оперативното. Има два подхода – можете и да ги комбинирате:

 • Познати фирми – направете списък от фирми, от които имате добри впечатления, с чиито представители сте се срещали или където имате лични познати. Проучете състоянието им – съберете информация за бизнеса, клиентите, репутацията на фирмата и хората в нея.
 • Други фирми – вижте в Интернет директориите и в сайтовете на браншовите асоциации кои фирми могат да представляват интерес за вас, посетете Уеб страниците им.

Не забравяйте да погледнете в специализираните форуми, където се споделят впечатления за работодателите – повярвайте ми, там ще намерите любопитни факти дори за фирмата, в която сте в момента… Ако бях управител на фирма или мениджър човешки ресурси, щях да надничам от време на време в такива места. 🙂

В края на тази стъпка трябва да разполагате с един списък от 10-12 фирми.

(Следва продължение)

Тази статия е написана специално за Нова работа от Поли Козарова. Маркетингов експерт с 13 годишен опит в ИТ индустрията, любителка на пътешествията и на източната философия, съавтор на блога Маркетинг буркан, Поли е човек, който си струва да бъде изслушан.


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. napster каза:

  Браво, тази статия ми помогна с насоката за търсене на работа, защото в най-скоро време ще сменям моята.

 2. A по какви причини?
  Ако имаш нужда – в следващите дни ще има още изстрадани лично съвети:)

 1. 16.02.2009

  […] Търсене на нова работа. Съвети от един маркетинг менид

 2. 19.02.2009

  […] Лесно ли е за един маркетинг мениджър да си намери нова…и какви са полезните изводи за всички от това:). Този пост можете да прочетете в Нова Работа. В първата част ще разбере как да планирате своята кариерна промяна, във втората – как да подготвите нужните документи за кандидатстване, а в третата (която ще бъде публикувана следващата седмица) – как да успеете на интервю. […]

 3. 24.02.2009

  […] Пример за серия от български гост статии от Поли Козарова можете да намерите в Нова Работа. […]