LinkedIn – любима платформа на работодателите

LinkedIn

Социалните мрежи набират все по-голяма популярност и това насочва интереса и на работодателите към тях. Поради своята професионална насоченост, LinkedIn се е превърнала в тяхна предпочитана платформа за търсене и проучване на кандидати за работа.

Едно изследване сред работодатели в САЩ показва, че:

 • 68% от анкетираните работодатели активно използват социални мрежи за намиране на служители;
 • от тях 95% ползват LinkedIn, 59% ползват Facebook и 42% – Twitter;
 • 66% твърдят, че по този начин са успели да намерят и назначат търсените хора;
 • при проучването на кандидатите, отново най-предпочитан източник на информация е LinkedIn, който се ползва от 76% от работодателите, а на второ място са интернет търсачките с 67%.

Забележете кои са основните причини, които те изтъкват за все по-активното използване на социалните мрежи и в частност LinkedIn:

 • това е много евтин начин да се намерят подходящите кандидати;
 • така се намират най-подходящите за работата хора;
 • така се откриват и пасивните кандидати, които не посещават сайтовете с обяви за работа.

Изследването предлага и друга полезна информация както за кандидати за работа, така и за мениджъри, търсещи служители. Можете да си го свалите в PDF формат от тук – 2009 Jobvite Social Recruitment Survey.

Друго проучване, проведено сред HR мениджъри, отново показва LinkedIn като предпочитан източник на кандидати за работа за 75% от анкетираните.

Какъв е изводът?

Ако искате да бъдете открити от точния работодател – създайте си профил в LinkedIn. Това е идеалното място за изграждане на вашия професионален имидж, за създаване и поддържане на професионални контакти.

По-нататък ще публикувам и полезни съвети за създаване на профил в LinkedIn, а моя профил можете да видите тук – Mike Ramm – да го ползвате като пример, а можете и да се свържете с мен и да станем част от една професионална мрежа.


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Момчил каза:

  За добро или за лошо LinkedIn не е особено разпространен на нашите географски дължини и ширини.

 2. Майк Рам каза:

  Не бих казал. По-скоро е повече разпространен сред хората, които работят с компютри и интернет, както повечето такива продукти.

  Аз споделям мнението, че това е много добър инструмент за изграждане на професионални контакти, както и за намиране на подходящия кандидат за дадена работа.

  Стига да се използва ефективно, разбира се.

  Ако си направиш профил и не попълниш нищо, няма да има никакъв ефект. 🙂

 3. Nikolay каза:

  „За добро или лошо“ съм убеден, че след тази статия ще стане доста по-разпространен и в БГ. Чудесна идея да пишеш за LinkedIn в този контекст. Когато ми дойде музата ще напиша и аз по нещо за други аспекти на тази социална мрежа.

 4. Работа каза:

  Много добър сайт за работодатели и за търсещи работа, да се надяваме да се разпространи в БГ повече.