Предизвикателството да избереш вярната кариера

„Какъв ли да стана?“, се питам.
Със сигурност още не знам.
Обаче едно предпочитам –
да стана, да стана голям!

Така се пееше в една песен от моето детство от филма „Войната на таралежите“.

„Какъв да стана?“ е въпрос, който вълнува много хора и с право – работата отнема най-голяма част от нашия живот и изборът на правилната кариера за много хора е съдбоносен. Това, от своя страна, поражда много страхове у нас (най-вече страхът да не сбъркаме в избора си на поприще) и прави избора на кариера много труден.

Стив Павлина е публикувал интересен пост, в който разглежда този въпрос и се опитва да ни научи да се преборим с тези си страхове. Ако направиш грешка в избора си на кариера, казва той, със сигурност много ще страдаш. А когато правиш първия си избор, вероятността да сбъркаш е много голяма. Истината е, че няма как да знаеш предварително дали това е правилният избор за тебе преди да опиташ наистина и да се запознаеш с професията в дълбочина. Едва тогава можеш да прецениш дали тя е подходящата за теб или не.

По-лошото е, че след като разберат, че са попаднали на неподходящо място, повечето хора изпадат в самосъжаление и решават да поемат ролята на жертвата, която ще се чувства нещастна цял живот заради едно погрешно взето решение. Стив казва:

След като веднъж си осъзнал грешката си, махни се оттам колкото може по-скоро, за да намалиш загубите си. Едно погрешно решение на става правилно като се преструваш пред себе си. Прости си и давай напред. […] Ти имаш правото да грешиш. Това е начинът, по който се учим и израстваме. Като грешиш, ти усъвършенстваш своя мисловен процес и твоите решения стават все по-успешни.

По-нататък Стив споделя една история за хора, успели да станат милионери със собствените си усилия. Оказало се, че средно всеки един от тях е сменил 17 професии преди да намери тази, която да му донесе финансово благополучие.

Изводът е, че човек не трябва да се поддава на страха от грешка и да изпада в самосъжаление. Търсете това, което ви харесва най-много и не се страхувайте да сбъркате – просто станете отново и тръгнете в нова посока. Човек трябва да бъде смел, а ние днес живеем във време на наистина неограничени възможности. Рано или късно ще намерите тази професия или тази работа, която е истински ваша и това ще ви донесе и пари, и удовлетворение, и щастие. Вярвам в това!

Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Svetlio Blyahoff каза:

    Напълно подкрепям твоето мнение по въпроса. Не може просто да си решиш, че ще ставаш някакъв и ще си много добър в работата си.

    Това за мен беше, а и все още е, дълъг процес на проби, грешки, пак проби и т.н.
    Бих казал, че за сега грешките ми са повече от успехите, но пък успехите са много по-стимулиращи от колкото демотивиращи са грешките 🙂

  1. 22.01.2009

    […] и криза (леко преувеличена) като днешните, а и когато е тръгнал напред по пътя на своето кариерно развитие и е решил да […]