Търся си работа

Търся си работа

Не, аз не си търся работа, но все по-често получавам съобщения с такова съдържание. Даже още по-лошо – на шльокавица: „Tasq si rabota“. Нима някой наистина вярва, че след като получа такова писмо, ще му се обадя възторжено и веднага ще му предложа работа?!

Първо, в този блог има стотици статии, обясняващи как трябва да подходим, когато си търсим работа, но всички се обединяват под една теза: търсенето на работа е също работа и само онзи който се потруди, ще успее да си намери най-подходящата работа.

Второ, за да успееш да спечелиш потенциалния работодател, трябва да покажеш с какво си ценен за него и с какво си по-различен от всички останали кандидати. Хвърляйки един безличен имейл с единствено съдържание „търся си работа“ във вентилатора, с нищо не те отличава от масата безлични и лишени от амбиция хора, които на практика само се оплакват, изтъквайки този факт. (Или се хвалят с това?)

Трето, за да откриеш най-добрата работа за себе си, трябва да си наясно със собствените си стремежи и умения. Какво можеш да правиш най-добре? Какво най-много обичаш да правиш? Кой е работодателя, за когото искаш да работиш? Отдавна отминаха времената, в които тълпи от безлични работници потъват в опушените фабрики под воя на сирените.

Днес се ценят конкретните лични качества на всеки един човек и за да спечелиш дадена позиция, трябва да можеш да излезеш пред света и смело да заявиш:

Аз съм този и този, аз умея да правя това и това, аз съм безспорен специалист в това, което умея и мога да допринеса за успеха на компанията, която ме наеме.

Това е съвременния подход за търсене на работа, който може да ви гарантира успех. Простото отбелязване на факта, че си търсиш работа, е безлично, безполезно и досадно, и не може да трогне никого. Аз (а и всички потенциални работодатели) го третирам като спам.

Този подход не само не помага, а направо вреди. Затова, преди да напишете на някого, че просто си търсите работа без да знаете каква и защо, помислете над това, което съм изложил тук и сменете стратегията. Изискват се малко усилия от ваша страна, но те са от изключително значение за вашия успех в намирането на работа.

И последно – аз съм кариерен консултант и моята работа е да ви давам съвети и да ви помагам да си намерите желаната работа. Аз работа не предлагам, но тези, които са се възползвали от моите услуги, са си намерили такава и са останали доволни.

Както се казва в старата поговорка: Намирането на мечтаната работа е изцяло във вашите ръце 🙂 Независимо какви съвети ви дават „умници“ като мен, ако вие не се потрудите за това, никой друг не може да ви помогне.

Аз мога само да ви пожелая успех!


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

7 Отговори

 1. Николай каза:

  И от другата страна има проблеми.
  Заглавие на обява от сайт за работа:
  Бизнес мениджър(ка) с техническо образование

  Мениджърка не звучи много добре…

 2. Мая каза:

  Напълно в духа на „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“ и „Ако не знаеш накъде си тръгнал, никъде няма да стигнеш“, но е абсолютно вярно.
  Благодаря за поста Майк :).

 3. Напълно съм съгласен с автора на поста. Аз също не един път съм получавал по един или друг начин съобщения от рода „Търся си работа“, „Ще ми намериш ли работа“ и т.н. Но автора на статията много ясно си описва как и какво трябва да се направи за да се намери наистина добра работа. И всеки уважаващ себе си човек би се постарал за това, няма как предложение за добра работа да ти падне от небето (говоря за средностатистическия работоспособен човек, а не за връзкари) . 🙂

 4. Милинка каза:

  Това е много добре и най-вече вярно! Но какво да направят хората като мен, които искат да работят нещо, от което все още не разбират, защото не им се е дало възможност да трупат опит? Хората, които учат или завършват, но не им се дава възможност да практикуват, защото на повечето работодатели не им се занимава с обучение (те искат веднага да се възползват от наетия работник без да влагат в него предварително). Нещо в цялата система е сбъркано… Аз мога да напиша страхотно мотивацационно писмо, да изтъкна в автобиографията си всичко, което притежавам и ще се хареса на бъдещия ми работодател, но ще липсва години опит (което в днешно време е такъв огромен минус, че всичко друго бледнее)… Как да намеря работата, за която мечтая, когато нямам нито час опит!

 5. kalin каза:

  страхотен пост Майк, както обикновено

 6. Майк Рам каза:

  У нас не само системата е сбъркана, а и мисленето ни. Ако искаш да придобиеш опит, на запад има най-различни механизми, които младите хора прилагат, но тук не се сещат за тях. Например, можеш да работиш някъде като доброволец – опознаваш добре работата, печелиш нови приятели, трупаш професионален опит. Единственият минус е, че ти плащат малко или никак. Ние обаче сме хитри и без пари не работим.

  Има и други форми – стажове, бригади и т. н. Тук въпросът е какво целиш – дали наистина искаш да натрупаш полезен опит, или искаш да печелиш пари? Ясно е, че повечето фирми търсят готови специалисти, които няма нужда да бъдат обучавани в нищо – те всичко си знаят и всичко си могат. Това е обяснимо – повечето работодатели не искат да инвестират в обучение на своите служители.

  Но има и такива, които биха погледнали на вас като на инвестиция и когато сте съвсем в началото на своята кариера, трябва да се обърнете към тях. Да, те не са много и се намират много по-трудно, но все пак не е невъзможно. Важното е възможно най-ясно да предадете своето послание, че търсите преди всичко да придобиете опит. Тогава „правилните“ работодатели ще ви чуят.

 1. 25.03.2011

  […] Търся си работа […]