Жените все още са дискриминирани, сочи изследване в САЩ

Въпреки, че някои хора (включително и аз) смятат, че „стъкления таван“ е разбит, едно изследване на сайта CareerBuilder.com, показва, че това все още не е факт навсякъде. Това твърди Chris Russell в блога Secrets of the Job Hunt, който за съжаление не е дал линк към резултатите от това изследване. Аз също не можах да ги намеря (може и да не са публично достояние), така че се доверявам на Крис за достоверността на изнесените факти.

34% от анкетираните жени смятат, че получават по-ниски заплати от мъжете на същата позиция и със същата квалификация. Този резултат е почти непроменен спрямо 2006 година, когато такъв отговор са дали 35% от жените. Изследването, наречено „Workplace Equality,“ (Равенство на работното място) тази година е включило 4 328 мъже и 3 632 жени наемни работници в Съединените Щати.

По отношение на заплатите, 40% от мъжете споделят, че получават над 50 000 долара, съпоставено с 21% от жените. 19% от мъжете печелят над 75 000 долара, сравнено със 7% при жените. на другата страна на скалата, 47% от жените споделят, че получават под 35 000 долара, сравнено с 28% от мъжете.

По отношение на кариерните възможности, 26% от жените казват, че имат по-малко възможности за растеж и професионално развитие в равнение с колегите си мъже. За съжаление, авторът на статията не е посочил други данни, с които може да се направи сравнение. Може би останлите 74% от жените смятат, че имат равни възможности за развитие с мъжете, което, според мен, е един добър резултат. Не бива да забравяме, съшо така, че всички резултати в изследването се базират на субективни оценки на участниците.

Интересен е разрезът по индустрии. Жените, работещи в здравеопазването (22%) и образованието (30%) по-малко се оплакват от несправедливо заплащане. Тези, кото работят в информационните технологии (33%) и финасите (33%) са близо до средната стойност за стрната, а най-ощетени се чувстват жените, работещи във фабриките (44%) и в магазините (41%)

Запитани за причините за дискриминацията, 48% от жените твърдят, че техните мениджъри фаворизират повече служителите-мъже, а 34% казват, че мъжете са по-големи „натегачи“ и затова печелят благоволението на шефа. 32% от жените казват, че съществува нагласата, че мъжете се нуждаят от повече пари, за да изхранват семействата си, 30% от тях твърдят, че мъжете успяват да спечелят по-добре платени проекти, а 23% казват, че мъжете са по-агресивни в преговорите за трудовото възнаграждение.

Аз не съм виждал в своята кариера случай (поне не фрапиращ такъв), в който жена да е била явно дискриминирана по отношение на заплащането или на възможностите за развитие, но пък и моят опит е само от областта на информационните технологии. Възможно е в другите сфери на икономиката да има по-сериозни примери на подбна дискриминация. Естествено, има дейности, в които мъжете или жените са изявено по-добри и това до голяма степен определя и по-високото възнаграждение. Опитайте се да сравните строителен работник мъж и жена или пък възпитател в детска градина. Трудно е, нали? Освен това, има случаи, в които жените печелят повече от мъжете, но това някак си го премълчаваме, Когато говорим за дискриминация, не бива да забравяме, че трябва да сравняваме хора с еднаква квалификация и равни способности.

Ще се радвам да споделите примери за наличие или липса на полова дискриминация във вашата работа. Опитвайте се да бъдете обективни.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...