Не напускайте работа, когато…

Една интересна статия се появи наскоро в онлайн списанието Тя. Статията е озаглавена Погрешните мотиви за смяна на работата и е адресирана към женската публика, може би защото самото списание е ориентирано към женски проблеми. Аз, обаче, намирам аргументите им за универсални и затова ги цитирам и тук с малък коментар към всеки един от тях:

 1. tiredНе сменяйте работата си просто, защото сте изморен(а). Понякога се случва да се натрупа много работа и това да ви доведе до преумора. Но преди да решите да избягате от това място, помислете добре какви са причините за многото работа и за преумората. Дали това е постоянна практика във фирмата или само временно явление? Ако е нещо временно, една добра почивка ще ви се отрази добре, ще ви освежи и след това ще се почувствате много по-добре, отколкото ако започнете съвсем на ново място. Дали пък причината за преумората не е във вас? Дали не се нагърбвате с прекалено много задачи, голяма част от които биха могли да бъдат свършени от вашите колеги? Успявате ли да делегирате задачи на колегите и на подчинените си или с всичко се нагърбвате вие? Ако причината е във вас, помислете за по-ефективно разпределение на работата, вместо за напускане.
 2. Не сменяйте работата си заради това, че са напуснали колеги, с които сте се разбирали чудесно. Да работиш с приятели е едно от най-хубавите неща, които могат да ви се случат. Въпреки това, в работата всеки има лични цели и стремежи и е по-важно да потърсите (и да намерите) своето поле за изява като професионалисти, отколкото просто да си правите компания с приятели. Ако сте наистина добри в професията, ще можете да се сработите добре и другите колеги.
 3. Не сменяйте работата си, само защото вашите бивши колеги-приятели ви агитират да ги последвате в новата им компания, защото била по-перспективна. Този аргумент е малко спорен. Ако новата компания, в която ви канят е наистина добра и позицията, на която ще постъпите, е такава, каквато вие желаете и скоято бихте могли да се справите, тогава може и да приемете. Важно е да вземете вашето решение разумно, претегляйки всички плюсове и минуси на едната и на другата фирма. Всяко решение, взето под влияние на силна емоция, по-късно се оказва погрешно.
 4. Не сменяйте работата си, само защото някой от близките или приятелите ви смята, че сегашната ви работа не е достатъчно добра за вас и заслужавате много повече. Тук оставям оригиналния коментар. Не само при избор на нова работа, а почти във всеки друг случай в живота, когато трябва да се вземе важно решение, се осланяйте преди всичко на собствената си преценка кое е добро за вас и кое не е.
 5. Не сменяйте работата си, за да “насолите” носа на началника си, като му покажете, че сте незаменим(а) и без вас ще пропадне. Никой, ама никой началник няма да се трогне от подобна постъпка. Най-глупавото поведение от ваша страна би било да си мислите, че дори и да е сбъркал, шефът ви ще си признае и ще ви помоли за извинение или пък ще ви помоли да се върнете обратно. При един конфликт, стигнал до емоционални изблици, всеки се опитва да защитава своята позиция все по-яростно, без значение дали е прав или не. По този начин не само няма да постигнете нищо за себе си, но ще създадете негативно отношение към вас, което може да трае много дълго. Не изгаряйте мостовете след себе си! Светът е малък, а нашата страна – още по-малка. Човек никога не знае кога животът ще го срещне отново с хора, с които се е разделил с лоши човства. Не го правете!

Има много причини, поради които не само си струва, ами даже се налага човек да напусне работата си и да си потърси друга. Но това никога не бива да става под влияние на силна емоция – гняв, обида или пък силно въодушевление. Човек прекарва оргомна част от живота си на работа и смяната на работното място трябва да бъде добре обмислен ход, в който всеки рисков елемент трябва да бъде добре претеглен.

Може да харесате още...

2 Отговори

 1. Svetlio Blyahoff каза:

  Като цяло съм съгласен с аргументите, представени по-горе. Това обаче се отнася повече, за хора гонещи кариера. Това ще рече, възрастово ориентирани над 30 години.
  За младите хора, които имат такива проблеми това не е точно така.
  Експлоатацията на млада работна ръка е широко наблюдавана у нас и доста хора прекаляват с търпението на другите. Възрастта между 18 и 25-27 години се класифицира като възраст, в която индивидът пробва различни работни места и търси призванието си.
  Така, че ако сте в тази възрастова граница, не се стеснявайте да пробвате нови места 🙂

 2. Евгени Евстратиев каза:

  Да разбира се и аз съм съветвал млади колеги да търсят нова работа.Въпросът на колко години трябва да бъдеш за да се установиш е много сложен и принципите в статията са верни.