Парите или славата? – Резултати от анкетата

Cash plate

Тази анкета я оставих доста по-дълго от обикновено, тъй като предизвика доста голям интерес. Това е анкетата, която е събрала най-много отговори досега – цели 585! Въпросът, който поставих, беше прост, но явно бе важен за вас.

В началото имаше известно колебание, но от един момент нататък резултатът се стабилзира и новите участници в анкетата само го затвърждаваха. За съжаление, не се получи това, което исках, но този резултат беше очакван. В крайна сметка, на въпроса: Какво предпочитате: да бъдете високо платен или високо оценен?, вие сте дали следните отговори:

 • 364 души или 62% са предпочели парите, а
 • 222 души или 38% предпочитат признанието.

Какво означава това?

Може би последните десетилетия, прекарани в относителна бедност от по-голямата част от народа, са създали стремежа към материално благополучие и са го оформили в нашето съзнание като цел номер едно. Въпреки, че напоследък процентът на хората, определящи себе си като „заможни“, непрекъснато се увеличава и статистиката показва стабилно повишаване на стандарта на живот, явно работата за по-голямата част от нас все още е преди всичко средство за задоволяване на материалните нужди.

Въпросът можеше да се тълкува и като избор между материалното и духовното. Кое от тях има по-голям приоритет в нашето съзнание? Дали първо трябва да постигнем някакво ниво на материална задоволеност (възможно ли е въобще да бъдем задоволени материално?) и после да мислим за личното си удовлетворение от работата или пък да работим това, което наистина обичаме да правим, а парите ще дойдат от само себе си?

Аз залагах дълги години на първия подход и действително постигнах някакво средностатистическо ниво на материално битие, но с цената на откъсване от семейството, на много ядове и нерви в работата и на един куп коварни болести, начело с диабет. В крайна сметка осъзнах, че поставянето на възнаграждението като първи приоритет всъщност ни прави зависими от работата или, както казваше един мой приятел, роби на заплатата.

От една година реших да променя нещата и избрах другата алтернатива – работя това, което ми харесва и което мисля, че мога да правя добре и се чувствам изключително щастлив. Разбира се, парите, които печеля сега, все още са по-малко от тези, които бях свикнал да получавам, но досега все още не сме почувствали сериозен недостиг на средства, а аз съм убеден, че съвсем скоро нещата ще станат още по-добре в материално отношение.

Щастлив съм, че хората, които са избрали признанието, което може и да се тълкува като стремеж за изява в работата, никак не са малко. Тези 38% показват, че има доста хора, които ценят свободата, творчеството и личностната изява в работата повече от парите. За мен това е мисленето на бъдещето. Вярвам, че през новия век хората с такава нагласа ще успеят повече в професията и в живота.

Времето ще покаже.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Знаеш ли втората половина от коментара на анкетата ми звучи страшно позната (като deja vu) може би и на повечето хора? Затова и резултата от анкетата е такъв! Но в края си още по-прав защото няма как – по-добре късно отколкото по- късно един ден онова което ти носи признанието да не ти донесе и другото – материалното!

 2. Sharona каза:

  Да ама в този случай не си задал правилно въпроса в анкетата!
  Когато работиш това което обичаш,пак би искал да получаваш съответно заплащане нали?Не би се задоволил само с признание/слава/.Дори в този случай не би имал кой -знае каква нужда от признание,защото си удвлетворен от това което правиш и това те кара да си щастлив!Нямаш нужда от външна стимулация!
  А иначе съм съгласна ,че ако работиш това което ти е по сърце би предпочел дори по ниското заплащане отколкото по високо -за робска работа .

 3. Майк Рам каза:

  Не е неправилно зададен. Едното не изключва другото. Целта на въпроса все пак е човек да избере този фактор, който е най-важен за него.

 4. Road каза:

  С признание хладилник не се пълни.
  В магазина със слава сметките не се плащат
  Просто в нашата държавица за да получаваш сносни доходи трябва да работиш здравата ако имаш късмет работата и да те кефи и да няма смазващо напрежение си чист късметлия.
  Но все още обявите за работа преобладава
  „Търсим инжинер завършил с три или пет години стаж заплата 500-700лв“
  и съответно „Набираме кофражисти общи работници зидари и гипсокартонджии може и без опит заплата 1000-1500лв“

 5. Sharona каза:

  Вече избирам работата си според това дали ми е приятно да я върша,освен това е важно и работното време.
  От изброеното следва по -ниско заплащане…..
  ИМА ЛИ НЯКОЙ КОЙТО ДА Е СЪЧЕТАЛ И ДВЕТЕ-ДА РАБОТИ ЛЮБИМАТА РАБОТА +ДОБРОТО ЗАПЛАШАНЕ-В БЪЛГАРИЯ?