Бихте ли работили с приятел? Резултати от анкетата

колеги-приятели

Въпросът дали бихте работили с приятел се оказа интересен за повечето читатели на Нова работа и участниците в анкетата бяха много – гласувалите са 1755 души! Това ме накара да я оставя активна по-дълго време, за да дам възможност на повече хора да споделят своето мнение.

Интересното е, че по различно време различни отговори бяха предпочитани – нямаше доминиращ вариант. Настоящото крайно класиране се оформи едва преди няколко седмици. Резултатите са интересни – хората, които приемат идеята да работят с приятел, и тези, които я отхвърлят, са почти наравно. Ето точните отговори на въпроса „Бихте ли работили с приятел?„:

 1. Не, защото ще си развалим приятелството (30.0%, 535 гласа)
 2. Да, ако ми е колега, за да си прекарваме весело (27.0%, 467 гласа)
 3. Зависи от приятеля (26.0%, 454 гласа)
 4. Да, без коментар (14.0%, 245 гласа)
 5. Не, без коментар (6.0%, 106 гласа)
 6. Да, ако ми е подчинен, за да разчитам повече на него (5.0%, 86 гласа)
 7. Да, ако ми е шеф, за да ми е по-лека работата (4.0%, 64 гласа)
 8. Не мога да отговоря (2.0%, 30 гласа)

Отговорите определено имат нужда от коментар. Най-популярният отговор определено показва, че мнозинството от читателите се притесняват да работят с приятел, защото това би противопоставило личния (приятелския) интерес на служебния. И за да не загубят приятелството си, предпочитат да работят с хора, които не са им особено близки.

Излиза, че за тези хора работата създава някакви антагонистични отношения, непреодолими конфликти, които дори силата на едно приятелство не може да разреши, и затова то трябва да бъде предпазено от подобен риск. Дали е така?

Вторият отговор може да изглежда несериозен, но той също разкрива отношението както към приятелството, така и към работата. По същество той малко се различава от първия. И тук имаме усещането, че работата е тягостно задължение, но избралите този отговор са доста по-позитивно настроени, вярвайки, че с помощта на приятел биха могли да я превърнат в нещо по-приятно и забавно.

За мен е важно това, че и двата отговора поставят приятелството над работата – независимо дали опитвайки се да го спасят от нейното опасно влияние или разчитайки на него, за да подобрят работната среда – това е пример за стабилна ценностна система, в която работохолизмът не се поставя на пиедестал.

Третият отговор позволява измъкване без реално да си дадеш мнението. Честно казано, очаквах малко хора да се възползват от него, но резултатите ме опровергаха – 454 гласа и 26% никак не са малко. Надявам се, че някои от гласувалите по този начин ще имат смелостта да обяснят отговора си в коментар. Може би имат положителни и отрицателни примери от своя професионален живот, работейки с приятел.

Четвъртият и петият отговор са подобни – дават възможност да си кажеш мнението без да го обосноваваш. Общо отговорилите са цели 20%. Сигурно причините, поради които са отговорили така, са различни от тези, които аз съм предложил в анкетата. Сега е моментът да се аргументират с коментар към този пост.

Още 9% пък са избрали отговори 6 и 7, които предполагат някаква зависимост „началник-подчинен“ в отношенията между двамата приятели. Това, че са толкова малко, е хубаво, защото показва, че хората ценят собствените си качества и умения, за да се справят с работата си и нямат нуждата от шеф или подчинен приятел, на когото да разчитат. Двата процента на хората без мнение, показват само, че темата не е оставила почти никого равнодушен.

Тук е мястото да споделя и своя личен коментар. Приятелството е много деликатна тема. Като се замислим, ще видим, че имаме приятели, с които ни е приятно да си пием бирата и да нищим темите от ежедневието, с други обичаме да спортуваме или да ходим на туризъм, с трети пък си говорим за работа, но не работим заедно. Много малко са онези, истинските приятели, с които бихме могли да споделим личен проблем, които биха ни се притекли на помощ безкористно или пък бихме могли да критикуваме.

В работата, от друга страна, има намесени много интереси, които често влизат в противоречие – недоволни клиенти, некомпетентни мениджъри, отмъстителни колеги. И ако в тази среда вмъкнем приятел, кашата става още по-объркана.

Аз винаги съм твърдял, че за да бъде човек доволен от работата си и да може да даде най-доброто от себе си, е необходимо отношенията да бъдат ясни и да бъдат поставени на партньорска основа – всеки трябва да знае какво дава и какво получава в тези отношения и да го приема. Оттук, ако имате тази откритост и честност, ако всеки е наясно с правата и задълженията си и не се чувства прецакан, работата с приятел би била истинско удоволствие. Обратно, ако това го няма, ако има двоен аршин, ако има скрито недоволство, намесването на приятел само ще влоши обстановката.

Приятелят-колега рядко е причината за добрите или лошите взаимоотношения в работата. Но той е катализаторът, лупата, през която виждате увеличения образ на нещата. Затова е важно да работим в среда на откритост и разбиране. Ако я няма – да се опитаме да я създадем, а ако не можем – по-добре да я потърсим другаде.


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. Катина каза:

  Mike, помня анкетата ти и, че аз самата гласувах за третата алтернатива – Зависи от приятеля (26.0%, 454 гласа) .

  За мен тези резултати са интересни главно с това, че мнозинството от гласувалите са склонни към изява на крайно и обобщаващо мнение, вероятно изхождайки от последния си, най-силно наситен (лош или добър) опит.

  Благодаря ти за споделянето и днес! Пролетта настъпва с игрив финес 😉

 2. Aaragorn каза:

  Zdraveite,

  Mislia, che nared s tazi anketa e polezno da nasochite vnimanieto na chitatelite si i kam pravilata i preporakite za biznes etika (Business Ethics Rules)

 3. Майк Рам каза:

  Aaragorn, а защо вие не споделите какви са правилата на бизнес етиката? Така изглежда сякаш се опитвате да подхвърлите някаква идея и после да се измъкнете от отговорност. Включете се по-активно. Но ако може на кирилица.

 4. Аз в крайна сметка колегите си ги превръщам в приятели… 🙂
  Но според мен наистина зависи от приятеля – не за да се измъкнеш или за да не кажеш истинското си мнение – просто има хора, с които ще е лесно да се работи и такива, с които ще е невъзможно, пък и двата случая да са приятели…

 5. Според мен да започнеш да работиш с приятел е проба за приятелството.

  В моя случай приятелството беше прекратено, но пък разбрах каква е била стойността му.

 6. Майк Рам каза:

  Аз имам един чудесен пример в момента (чукам на дърво 🙂 ) – работя с един приятел, като отношенията ни са изцяло партньорски. Всеки е наясно какво инвестира и какво печели, и в резултат и двамата сме доволни от бизнеса, а и приятелството ни остава все така здраво.

 7. И аз от няколко месеца работя за приятел на приятел, с който се надявам също да стана приятел, а и съвместната ни работа да продължи!

 8. spodeli каза:

  Аз рботя с приятел и супер