Демокрация или дискриминация? Без цигари и без бради в Щатите

Smokers not welcome

Donald Trump разказва в блога си за два случая, в които властите са наложили дискриминационни мерки по отношение на кандидатите за работа, което е довело до съдебни спорове, но в крайна сметка съдът е отхвърлил възраженията и в двата случая.

Първият от тях се отнася до решение на местната власт в област Сарасота, Флорида, да забрани назначването на пушачи на държавна служба. Обяснението е, че заради цигарите служителите струват на работодателя повече – и като намалена продуктивност, и като увеличени здравни осигуровки. Оказва се, че мярката не е дискриминационна, тъй като още преди 10 години Върховният съд на Флорида е постановил, че всеки работодател има правото да откаже работа на пушач.

„Пушачите на сапун!“ е любима тема и в България – не случайно още древните римляни са разбрали, че всеки подход, който разделя народа на две големи групи и ги противопоставя една на друга, дава по-стабилна власт в ръцете на управляващите. Важният въпрос е: кой точно ще заклеймим като пушач? Този, който си дръпва от време на време, този, който пуши по 2-3 цигари на ден (това са мнозинството от „пушачите“) или онзи, който „издухва“ по две кутии на ден? Интересно за каква субстанция за пушене става въпрос? Ако пушиш тютюн е ясно – оставаш без работа, но за употребяващите марихуана някак не става ясно какво е становището на закона.

Другата история е за тексаски полицаи. Градският съвет в Хюстън е постановил всички полицаи да се явяват на работа гладко обръснати. За нас може и да звучи странно – в България полицаите и военните се бръснат задължително от незапомнени времена, – но в Тексас лицевото окосмяване е символ на престиж и мъжественост и традиционно е било разрешено на полицаите, тъй като се е смятало, че така всяват респект в престъпниците.

Да, ама вече не може. Група полицаи даже завели дело с аргумента, че някои хора имат чувствителна кожа и не могат да се бръснат всеки ден (между другото, и аз спадам в тази категория, без да съм се натискал да ставам полицай). Въпреки това го губят и в резултат постановлението си остава. Така, че – щом искаш да работиш в полицията – ще се бръснеш до посиняване!

Интересно е да се отбележи, че самият автор – Доналд Тръмп – застава на страната на закона и в двата случая, и подкрепя тезата, че дискриминация няма.

Ако трябва да се поставя на мястото на „пострадалите“, бих казал, че мерките са наистина дискриминационни и крайни. Ако „пушачът“ използва само регламентираните почивки за пушене, той би бил точно толкова продуктивен, колкото и другите си колеги. Ако пък здравните осигуровки са толкова голяма тежест за работодателя, то допълнителната тежест заради това, че е пушач, би могла да се поеме от самия служител. По този начин хем интересите на работодателя ще бъдат защитени, хем пушачите ще имат право на съществуване. Решението на американците е твърде крайно и според мен истинските причини за него са стремежът към по-тежко закрепостяване на служителите към фирмата и вдигане на праговете за назначаване на хора в условията на засилваща се безработица.

Колкото до бръсненето – тук отново въпросът е в мярката. Ако един човек не се е бръснал ден или два, той „брадат“ ли е или просто „небръснат“? Може ли чувствителността на кожата да се докаже медицински и на такива хора да бъде разрешено по изключение да се бръснат по-рядко? Това са въпроси, над които много-много не са мислили тексаските законодатели – много по-лесно е да постановиш една забрана за всички. На който не му изнася – да се маха!

Струва ми се, че навлизаме в нова ера на тоталитаризъм – всеки ден се намират нови и нови поводи да се разделят хората и да се създава антагонизъм между тях, като на работното място сякаш са най-силни тези тенденции. Дали класовата борба не започва отново?

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. po-chitatel каза:

    Smoke on the water, fire in the USA .. 🙂