Как да награждаваме служителите си без да харчим много пари?

Награждаване на служител

Когато един служител постигне значителен успех в работата и допринесе за просперитета на фирмата, той заслужава награда. Това е най-добрият начин ръководството да покаже, че цени качествата и труда на своите служители и да ги насърчи да продължават да работят мотивирано и ефективно и занапред.

Много хора смятат, че една прилична сума, съизмерима със заплатата на служителя, е най-добрата форма на възнаграждение. Това не винаги е така, а и не винаги финансовите възможности на фирмата го позволяват. Наградата може да бъде от друго естество и пак да има същия ефект върху мотивацията на човека, стига да отговаря на определени характеристики.

Смислена. Наградата трябва да носи смисъл и значение за служителя. Дори да бъде една грамота, с която му се дава почетно звание за постигнати успехи, тя може да бъде символ на признанието, което фирмата му дава за положените усиля и старание и да има особено висока стойност за служителя. Важното е да се демонстрира пред целия колектив защо този човек получава награда и че тя е напълно заслужена.

Уникална за всеки човек. Не всеки реагира еднакво на едни и същи неща. За един може най-добрата форма на награда да е паричната, но за друг това да е ползване на почивен ден, за трети – ползване на служебна кола или фитнес зала, за четвърти – публично признаване на заслугите, а за пети да е достатъчно само някой да изслуша внимателно техните идеи. Добре е да знаете какви са предпочитанията на вашите служители и да изберете най-подходящата за тях награда. Ако не ги познавате лично добре (което е голяма ваша грешка и трябва да я поправите незабавно), попитайте хората, с които те работят най-близко. Неподходящата награда не само няма да постигне ефекта, който целите, а даже може и да постигне точно обратния ефект – да демотивира служителя, внушавайки му, че той все още остава неразбран.

Базирана на конкретни постижения. Наградата трябва винаги да е обвързана с конкретни действия или постижения на човека в работата. Това създава убеждението, че служителят и неговата работа са важни за фирмата и че добрите постижения се възнаграждават. Награждаването без позоваване на конкретни постижения, може да предизвика негативна реакция у другите колеги, породена от съмнения за връзкарство и фаворизиране. Някои мениджъри пък дават награда като обезщетение за собственото си неумение да управляват. Това не само не поражда мотивация у служителя, но и подкопава сериозно авторитета на въпросния мениджър.

Навременна. Когато човек извърши нещо значимо, той самият го осъзнава, изпълва се с гордост от добре свършената работа и изпитва едно чувство на приповдигнат ентусиазъм. Точно този момент е най-правилното време за ръководството да демонстрира своята благодарност към този служител. Една награда, била тя дори само похвала, но поднесена в точния момент, има многократно по-висока емоционална стойност, отколкото връчена в края на годината по време на традиционните коледни премии.

Награждаването е една от най-ефектните мениджърски практики за управление и мотивиране на служителите. Както всеки инструмент, и този, използван умело, може да доведе до съществено повишаване на продуктивността на екипа. И обратно, неправилната му употреба може да нанесе сериозни поражения на мотивацията, да намали ефективността на работата, а в някои случаи даже да разбие целия екип.


Ако искате да бъдете успешни мениджъри и да ръководите мотивирани и ефективни екипи, посетете курсовете по управление на проекти, които водя във фирма RammSoft – професионално обучение, базирано на най-добрите примери от практиката!


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feedАко харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Maya каза:

  Изключително полезни и прости за изпълнение правила. Благодаря!

  Трудността идва когато забравяме да мислим за тях, но благодарение на този пост, можем да си ги четем периодично 🙂

  Още по-лесно ще е, ако освен тези правила си дефинираме и декларираме пред всички критериите по които стигаме до извода, че служителят е постигнал успех в работата си и е допринесъл за просперитета на фирмата. И това трябва да е ясно на всички нива на йерархията.
  Така няма да има съмнения дали съответния награден го е заслужил или не и няма да има завист, слухове и неудовлетвореност. Пък и на всеки ще са му ясни стъпките към добрите постижения и признанието за тях.

 1. 29.09.2008

  […] Как да награждаваме служителите си без да харчим много… […]

 2. 02.10.2008

  […] Как да награждаваме служителите си без да харчим много… – четири основни стъпки за това, в блога на Майк Рам. […]