Кризата – две различни реакции

„Световната финансова криза“ е изразът, който доминира медийното пространство напоследък. Всякакви специалисти се изказват по всякакви теми, но общото усещане е за някакво природно бедствие, като ураган, например, което ще ни покоси всички и ние просто нищо не можем да направим.

Аз съм върл противник на паникьорските и апокалиптичните приказки и вместо това предпочитам да представям пред себе си конкретни проблеми, представени на прост език, и да им търся конкретно решение. В блога Jobacle.com ни разказват една подобна конкретна история, над която си струва да се замисли човек.

Една сутрин в петък – един напълно нормален и спокоен ден – във фирма А всички служители получават имейл от шефа, в който се обявява тържествено сливането на фирма А с фирма Б, което ще подобри позициите на обединената фирма на пазара и ще създаде изобилие от нови бизнес възможности.

Един служител, наречен Майк (съвпадението е случайно, няма нищо общо с мен 🙂 изпаднал в потрес, мислейки си за къщата, която си е купил, за ипотеката, която трябва да изплаща, за сриващата се икономика и за бебето, което било на път. Да загуби работата си за него било просто немислимо.

В този момент, край неговото бюро спряла Джени.

– Получи ли писмото? – попитала го тя. – Много яко, нали?

Майк би направо втрещен.

– Какво му е якото? Как се живее с тази заплата? А най-вероятно всички ще ни изхвърлят на улицата.

– Успокой се, човече! Първо, силно се съмнявам, че това ще ни засегне по някакъв начин – ние сме много печеливш отдел, за да си позволят да ни съкращават. освен това може да поискат ти да оглавиш целия нов отдел след сливането! Малко повечко отговорности и по-голям екип ще доведат логично и до по-голяма заплата.

– А ако назначат колегата от фирма Б да ръководи играта? Това веднага ме прави излишен.

– Хей, всичко е възможно. Но важното е да не забравяме, че сега е моментът да заблестим. Възможностите пред нас се разширяват, не се свиват – помни това.

Въпросът е: какво мислите вие? Дали в такива моменти възможностите се свиват и трябва да се снишим, за да ни отмине бурята, или наистина пред нас се разкриват повече шансове и трябва да ги използваме, за да се развиваме напред.

Аз категорично избирам второто. А вие?

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

7 Отговори

 1. Силвина каза:

  И аз избирам второто. Дори и да се окаже, че ще настъпи някакво голямо бедствие, от което не можем да избягаме, по-добре да не се тревожим излишно предварително. 🙂 Ако първата нагласа е правилната, лошото и без това ще се случи, но поне няма да съм си отровила нервите предварително и когато кризата наистина дойде и в България, ще реагирам по-спокойно. А ако се окаже, че нищо чак толкова страшно няма да се случи… пак няма какво да загубя, мога само да спечеля.

 2. Maya каза:

  Наскоро прочетох книгата „Tипът ЗET – нaръчник пo успeх зa мързeливци“ на Марк Алън.

  Много неща ме впечатлиха, но това което научих от нея и което си повтарям всеки път когато се появи проблем е: „Съсредоточете се в пълната половина на чашата. Т.е. открийте възможностите, които се откриват когато се появи проблема“. Повечето хора се съсредоточават в праната половина, т.е. в проблема. Много е вредно, от опит го знам 🙂

 3. Slaveyko каза:

  Поздравления за темата и за идеята на темата. Да се надяваме, че ще я продължиш и доразвиеш 😉

 4. Майк Рам каза:

  @Slaveyko, благодаря за поздравленията!

  Със сигурност ще я доразвивам тази тема, защото смятам, че е важна. Надявам се и на по-активно участие на читателите. 🙂

 5. irina stankeva каза:

  Много хора спекулират с „финансовата криза“ и я използват за да манипулират останалите и да всяват „стимулиращ“ страх.
  И аз подкрепям позитивния подход и съм против масовата паника!

 1. 06.02.2009

  […] Криза е (поне така казват по телевизията). И фирмите започват да затягат коланите. Всяка стотинка, всяка минута са ценни и не трябва да се прахосват. Служителите трябва да бъдат по-дисциплинирани и затова във фирмите се въвежда военно положение за справяне с кризата. […]

 2. 12.03.2009

  […] тема беше кризата. Дали съкращенията, които се провеждат в някои фирми […]