Търсене на нова работа. Съвети от един маркетинг мениджър. Част 3 – Как да успеем на интервю?

Интервю

Продължение от Част 2 – Как да кандидатстваме?

Това е вече истинското show. Участвате лично и всяка ваша реакция или дума е важна.

Предварително се убедете, че може да се наложи да повторите много пъти явяването на интервю. Ясно е и, че на всяко следващо интервю ще сте все по-добри.

Началното интервю формира първите впечатления

Началното интервю обикновено ви среща с мениджъра по човешки ресурси. Трудно е, защото той често подхожда схематично към предварителната селекция и доста субективно преценява ценността на кандидатите.

Обикновено се обръща най-силно внимание на куп неща, които за съжаление нямат общо с професията и личностните ви възможности, като:

 • Точни ли сте за интервюто;
 • Подходящо ли сте облечени;
 • Какви аксесоари носите, как сте гримирани – дами, ако ми позволите един съвет – не използвайте кърваво-червен лак или покритие на цветенца на първото интервю, някак не е шик 🙂
 • Уверено ли се ръкувате или едва поемате ръка – господа, внимавайте да не счупите ръката на HR мениджърката 🙂
 • Спокойно ли се държите – поне в ¼ от случаите интервюиращият закъснява нарочно, за да провери дали се изнервяте бързо;
 • Къде сядате – предполага се, че ако седнете съвсем в края на една голяма маса, сте неуверен, ако заемете тясната страна – че имате лидерски наклонности или склонност да предизвиквате, така че най-добре изчакайте интервюиращият да седне и заемете мястото срещу него;
 • Къде гледате, докато разговаряте – не е хубаво да забодете поглед в масата или в насрещната стена, но и не се втренчвайте в интервюиращия като хипнотизатор (все пак, трябва да има баланс).

На първото интервю най-вероятно ще наблюдавате как хора, които нямат нищо общо с психологията, се правят на психолози и това е най-опасното. Те ще задават провокиращи въпроси, които трябва да ви освободят от напрежението, за да споделите неща, които не искате да разказвате. Задължително ви питат защо сте решили да напускате работата си и дали нямате проблеми с мениджмънта – подгответе умерени отговори и не бързайте да изстрелвате всичко наведнъж – наблюдавайте реакцията на събеседника си и импровизирайте съответно.

Чувствайте се в правото си да задавате въпроси! Това ще ви даде вътрешна информация и ще изненадате събеседника като му дадете думата и си смените местата. Непременно попитайте с какви колеги пряко ще работите, от кога и защо това работно място е свободно, какви ще бъдат критериите за успех на новопостъпилия… Задайте всички въпроси, които ви интересуват.

Може да ви дадат да попълвате тест или въпросник. Обикновено те имат за цел да установят дали сте емоционално стабилни, дали съобразявате бързо, в какво сте по-добри – да вземате решения или като изпълнител, дали нямате склонност да скривате неща или да послъгвате. Внимателно отговаряйте и внимавайте за подвеждащи въпроси. Ако има подобни въпроси (много честа практика), вижте дали не отговаряте по съвсем различен начин – случва се, когато сте притеснени. Следете времето, защото често ви дават срок за попълване на теста/въпросника.

Второто интервю решава избора

Второто интервю обикновено ви среща с управителя или негов заместник. Главната ви задача е по време на този разговор блестящо да се отличите от конкурентите си. Другата ви задача е да усетите ще ви допадне ли да работите с хората от тази фирма.

Ето няколко изпитани лично хода:

 • Помнете всички важни трикове, по които се формира първото впечатление! Наблюдавайте и вие какво правят хората от фирмата – не се оставяйте само да бъдете наблюдавани.
 • Представете се добре подготвени. Разговорът ще бъде изцяло професионален. Непременно прочетете всичко, до което намерите в Интернет относно фирмата, клиентите, продуктите и услугите. Всяка грешка или нехайство намалява шансовете ви.
 • Преди интервюто си представете в детайли работата си – отговорностите ви, ежедневните ви задачи, как бихте ги изпълнявали… Един често срещан въпрос на тези срещи е как си представяте първия месец от работата си – подгответе си отговор. Ако не ви зададат този въпрос – задайте го вие.
 • Не споделяйте факти и конфиденциални данни относно фирмата, в която в момента работите. Обикновено провокативно се задават подобни въпроси.
 • Уточнете изискванията и критериите за успех – това е нещо, което би смилило сърцето и на най-коравия шеф. А ще ви стане ясно какво точно се очаква от вас.
 • Финансовите детайли са доста изнервящи. Не обичам да ме питат каква заплата искам да получавам, но винаги ме питат. Това ми прилича на проучване колко най-малко могат да ми плащат… Моят съвет е вие да попитате каква заплата ще получавате през пробния период, каква ще е промяната след това и какви бонуси за добра работа се предвиждат.
 • Една добра възможност е да попитате ще има ли предварителен пилотен проект за най-успешните кандидати. Може да се окаже, че ще Ви дадат домашна работа – с риск да се възползват безплатно от идеите Ви, не я отказвайте. Риск губи – риск печели!

Пожелавам ви успех!

Тази статия е написана специално за Нова работа от Поли Козарова. Маркетингов експерт с 13 годишен опит в ИТ индустрията, любителка на пътешествията и на източната философия, съавтор на блога Маркетинг буркан, Поли е човек, който си струва да бъде изслушан.


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

6 Отговори

 1. Nikolay каза:

  Много ценни и конкретни съвети. Да добавя нещо за сядането. Ако имате възможност да не заставате един срещу друг ще бъде страхотно. Вярно, че в началото на срещата обикновено е трудно, но ако има възможност на по-късен етап опитайте да застанете под ъгъл от 90 градуса (без да се натрапвате, а примерно за да обясните нещо в детайли, което се налага да разгледате заедно с интервюиращия). Просто е доказано, че позиция един срещу друго е така наречена „конфликтна“ и водеща до спорове. Докато позицията под ъгъл 90 градуса е „кооперативна“. Успех!

 2. Ужас! И тази позиция ли се оказа проблемна!
  Май най-добре изобщо да се сяда?

 3. Имах предвид – да НЕ се сяда…

 1. 23.02.2009

  […] Търсене на нова работа. Съвети от един маркетинг менид

 2. 23.02.2009

  […] блога за Нова работа се появи трета част на поредицата за интервюта за нова работа. Отново […]

 3. 04.08.2009

  […] най-трайни следи в хората, с които контактувате. Интервюто за работа не прави изключение от това правило, затова и първото […]