Фирменото обучение в България никакво го няма

Професионално обучение

Сайтът Frognews наскоро публикува една много покъртителна статистика за инвестициите на фирмите в обучение на своите служители, базирана на изследване на Евростат. (Благодарности на Тодор Христов от блога Нова визия за връзката!)

Данните наистина са трагични. Ето една съкратена извадка:

 1. България е на предпоследно място в ЕС по фирмено обучение.
 2. Едва 29% от фирмите в България са организирали обучения за служителите си, докато средният процент за ЕС е 60%, а във Великобритания цели 90% от частните предприятия провеждат обучения.
 3. На 25-то място сред 27-те страни членки на ЕС сме и според разходите, които предприятията отделят за обучение спрямо общите разходи за труд и работна заплата.
 4. Близо 80% от наблюдаваните български фирми дори нямат бюджет за обучение.

Трудно е просто така да се коментират тези данни – причините са както в настоящата икономическа ситуация в страната, така и в националния ни манталитет – „Ти на мен акъл не ми давай, аз всичко си знам!“. На мен, обаче, ми направи впечатление следния факт:

Най-активни в обучението на служителите у нас са големите фирми с персонал над 250 човека (около 23%), за предприятията с персонал от 50 до 250 души процентът е 12%, а за тези между 10 и 50 човека – 6%.

и ме накара да се замисля.

Това, че българските фирми не дават пари за обучение, е ясно. Но ясно се забелязва следната корелация: колкото една фирма е по-голяма, толкова повече средства отделя за обучение.

Тук е моментът да обясня какво означава думата „корелация“. Това е статистическа връзка между две измервани величини. Ако едната расте – и другата расте; ако едната намалява – и другата намалява. Това, обаче, не означава, че между тях има причинно-следствена връзка. Може да има, а може и да няма. А ако има, не е ясно каква е посоката на връзката.

Сигурен съм, че много мениджъри и собственици на малки фирми ще коментират тези числа така:

Големите фирми имат повече излишни пари и затова харчат повече за обучение. Ние имаме малко пари и не можем да си позволим лукса да ги харчим за служителите си.

Аз, обаче, имам друг коментар:

Фирмите, които инвестират повече в квалификацията на своите служители, стават големи и успяват в бизнеса. Онези, които не инвестират в обучение, остават малки и рискуват да бъдат потопени от конкуренцията всеки момент.

Струва си да се замисли човек над това.


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

10 Отговори

 1. napster каза:

  Всичко за обученията, което е написано в статитията е в български стил. Тук не се гледа да си обучаваш персонала(да хвърляш пари на вятъра), а да караш персонала да ти работи като вол за малко пари – нали.

 2. Майк Рам каза:

  То това му е тъпото на този подход, че хората работят като волове – хем по много, хем без да мислят. Ако ги обучиш, могат да работят и като хора – с мисъл в главата.

  Аз мисля, че така е много по-ефективно, но явно мнозинството от нашенските мениджъри имат друго мнение.

 3. ии каза:

  от друга страна, една фирма/компания с подобни размери (50 – 250), все се е научила по пътя докато се е разраствала, че трябва да инвестира в обучението на хората. а при подобни размери, все по-малко можеш да си позволиш да не го правиш, ако имаш ясни дългосрочни планове за работа.

  иначе обяснението едва ли е еднозначно. има ги всякакви

 4. napster каза:

  Да така е, но както добре знаем всеки гони бърза печалба и не иска да инвестира във време за обучение на персонала. Поне в България е така.

 5. Поли Козарова каза:

  Съотношението големина на фирмата / инвестиции в обучение може и да е подобно на нашето и в други страни. За малките фирми и средствата, които могат да отделят и времето, през което служителите ще липсват, са пробемни:)
  В чужбина това се компенсира с програми за e-learning, но у нас още няма много подобни възможности, а и нямаме такива навици.

 6. Поли Козарова каза:

  Като един добър коментатор, продължавам да си говоря сама…

  В Германия по въпроса как да подпомогнат малките фирми за повишаване квалификацията на персонала ли мислят и браншовите асоциации – там има разнообразни обучения по мениджмънт, маркетинг и специализирани по професии, специално насочени към SME.

  Тук ръководствата на асоциациите имат една основна грижа – как да трансферират контакти и възможности към фирмите си. Пардон – забравих, и как да съберат членския внос:)

 7. Поли Козарова каза:

  Последно включване – относно ангажимента на държавата за обучение на малки предприятия…

  Ето един много интересен линк от сайта на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия – http://www.sme.government.bg/IANMSP/story.aspx?id=112

  В тази агенция работят 250 човека, чиято основна грижа е малкият бизнес… Малкият бизнес им плаща заплатите…

 8. Майк Рам каза:

  Зависи и от вида на обучението, неговото времетраене и цена. Но преди да потърсим отговорност от шефове, браншови организации и правителството, си мисля, че всеки човек трябва да погледне себе си.

  Моето наблюдение показва, че изключително малко хора биха инвестирали в собственото си обучение, дори и да имат парите. Просто сме научени да чакаме на другите, както с много други неща.

  Но тук, доброто обучение ни дава сериозно предимство както в намирането на работа, така и в издигането по кариерната стълбица.

 9. e-learning или онлайн обучението е един от начините на фирмено обучение . И най-малката фирма ще може да си го позволи, предимства: не се губи време от производственият процес и малките разходи. Да се ходи на лекции не е много удобно, пътувания, командировъчни, загуба на трудови часа, кой внимавал кой не, няма гаранция, че ще запомни нещо.
  Като в онлайн обучението по всяко време ще може да се върне към лекцията.
  Имам разработена система за тази цел, търся лектори !

 1. 04.09.2012

  […] P.S. Малко факти. […]