Петък – ден на майстора. 10 правила за имитация на бурна дейност

Overloaded with work

Ден преди „официалната“ ми отпуска – един материал за разпускане и разведряване:

10 правила за имитация на бурна дейност

1. Никога не ходете без документи в ръцете.

Хората с документи в ръцете изглеждат усилено работещи – сякаш са се запътили за важна работна среща. Хората с празни ръце изглеждат сякаш отиват да си пият кафето, а хората с вестник в ръцете изглеждат сякаш отиват до тоалетната. Освен това, задължително носете със себе си някакви документации и хартии за вкъщи, за да оставите впечатление, че работите повече.

2. Използвайте компютъра за да изглеждате зает.

Когато ползвате компютъра, ще изглежда сякаш „работите“ за случайния наблюдател. Можете да изпращате или получавате лична електронна поща и да вършите всякакви други неща които не са свързани с работата ви. Ако ви хване шефът – а той задължително ще го направи – можете да му кажете, че изучавате нови програми, за да спести фирмата от обучение ви.

3. Бардак на бюрото.

Висшето ръководство остава бюрата си празни. За тях това изглежда разбираемо, но ако вашето бюро е празно, значи не работите достатъчно. Затова се обкръжете с всякакви документи на работното си място. За наблюдателя миналогодишната работа изглежда като сегашната, значение има само обема. Засипете с всякакви документи бюрото си. Ако дойде някой при вас за някакъв документ, започнете да ровите в купчините…

4. Телефонен секретар.

Никога не отговаряйте на телефонните обаждания, ако имате телефонен секретар. Хората ви звънят не за да ви дадат нещо, а за да ИМ свършите някаква РАБОТА. Така не може да се живее. Пропускайте обажданията с телефонния си секретар. Ако някой ви остави съобщение и то е заплаха за работа, отговорете в обедната почивка, когато знаете, че човекът не е там – така ще създадете впечатление за отговорност и съвестност.

5. Придайте си нервен и раздразнен вид.

Необходимо е да се стараете да изглеждате нервен и раздразнен, за да създадете впечатление в шефовете, че сте непрекъснато зает и всеки опит да ви заговорят, прекъсва работния ви процес.

6. Тръгвайте си от работа късно.

Винаги си тръгвайте от работа късно, особено ако шефът е още там. Можете да четете списания и книги, за които никога не ви е стигало времето, но само ако не ви видят. Ако се налага, подгответе си неща за четене в електронен вариант и си ги пратете от къщи до служебната поща. Изпращайте важни съобщения в неработно време(21:19, 07:12 и т.н.) и по време на национални празници.

7. Творческо въздишане.

Шумно въздишайте, когато има хора около вас, за да създадете впечатление, че се намирате под огромно напрежение.
8. Отбранителна стратегия.

Не е достатъчно само да качите на бюрото си документи и папки. Сложете на пода около вас големи книги (най-добре е да са дебели компютърни ръководства), за да се барикадирате успешно срещу натрапници.

9. Организиране на речника.

Прегледайте няколко компютърни списания и заучете някои изрази от компютърния жаргон и имена на нови продукти. Свободно използвайте тези изрази при разговори с началството. Не е задължително да ви разбират, но ще звучи впечатляващо.

10. НЕ ПРАЩАЙТЕ ТОВА НА ШЕФА СИ ПО ГРЕШКА!!!!

Източник: Vicove.com

Приятен уикенд и приятна почивка на тези, които почиват. Не се преработвайте! 🙂

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feedАко харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

17 Отговори

 1. Longanlon каза:

  Посмях се… под сурдинка разбира се, защото ръководството мисли, че чета указания за попълване на проектен формуляр по програма ОПАК 🙂

 2. Майк Рам каза:

  Така трябва. Даже, когато четеш вицове по интернет, трябва да останеш сериозен. 🙂

 3. kolelo каза:

  Значи аз съм идиот! Всички тези неща за претрупаното бюро, тръгването късно от работа и т.н. при мен са налице, но без имитация. Тъжно:(

 4. Майк Рам каза:

  Значи добре си подсигурил имиджа. Сега остава да започнеш да се занимаваш с неща, които ти доставят удоволствие 🙂

 5. MasterAIP каза:

  kolelo, и аз това си помислих като прочетох поста 🙂

 6. dzver каза:

  Тази статия много се връзва с името на сайта – НОВА РАБОТА. Следвайте тези инструкции и си търсете нова работа:)

  Имах колега, който твърдеше, че деня на майстора е вторник срещу събота. Уволниха го.

 7. Майк Рам каза:

  dzver, познавам хора, които са направили по 35-40 години трудов стаж спазвайки стриктно тези правила. Друг е въпросът за какво са живели.

 8. Dupkov каза:

  На многото работа , майката му е лежането!!!

 9. dzver каза:

  Човек и добре да живее…

 10. Ирина каза:

  Това е добра стратегия за моментите ,когато нямаш работа а шефа е наблизо. 😉

 11. Добре, че си бачкам на свободна практика и въобще не ми се налага да заблуждавам хората, че работя. Още по-малко да се крия от шефове. Даже съм горд, че работя по малко и демостративно показвам колко свободно време имам 😉

 12. Diana каза:

  Много по трудно е да се опитваш да симулираш работа, отколкото да си я свършиш и времето минава много по – бавно когато нямаш работа а трябва да седиш на работното място.

 13. Майк Рам каза:

  Diana, права си, но не забравяй, че има много хора, които не си обичат работата, както и такива, за които кръшкането е въпрос на принципи.

 14. Иво каза:

  В държавните учреждения всички се правят, че имат много работа.
  Сега се сещам за една колежка, която си играеше на пасианс на компютъра, но когато влезе някой в стаята и я помоли да направи справка или нещо подобно винаги отговаряше: „Оф, изчакай, че имам много работа, после ще ти звънна…“

 15. Хаха, много добър пост. Аз също оставам след работа и съм на разхвърляно бюро, но не защото симулирам. 🙂 Т.е. влизам в групата на идиотите. А що се отнася до вицове в работно време… не се сдържам и се смея на глас 🙂 Това е нещо, по което трябва доста да поработя. 🙂

 1. 16.10.2008

  […] време се пошегувах, предлагайки ви 10-те начина за симулиране на работа, но на практика се оказва, че 32% от анкетираните са си […]

 2. 05.01.2009

  […] 10 правила за имитация на бурна дейност […]