7 златни правила за кариерен успех

успех в кариерата2008 година си отива. Тя беше дълга и трудна за мен, а страшното чудовище, наречено „световна финансова криза“ я направи трудна за всички. Наближават Коледните празници и въпреки трудностите и препятствията, всеки е изпълнен с надежда и добро настроение. Предлагам ви следните 7 златни правила за кариерен успех, с пожеланието да срещнете мечтаната работа през новата година и тя да се превърне в истинско удоволствие за вас.

1. Направете оценка на текущата ситуация. Има ли вероятност да загубите работата си? Говорете с вашия шеф и споделете притесненията си. Ако има голяма вероятност за съкращения или работата не ви харесва, започнете подготовката за намиране на нова работа сега.

2. Направете оценка на вашите силни страни. Напишете на един лист онова, което умеете да правите най-добре – вашите най-силни умения и способности. Помислете какво можете да допринесете за вашия бъдещ работодател и го подчертайте. Накарайте ваш близък приятел или колега да сподели своето искрено мнение за вас като външен наблюдател.

3. Открийте вашата страст в работата – онова, което ви доставя най-голямо удоволствие и за което обичате да отделяте най-много време. Кое е вашето хоби или вашата любима тема за разговор? Напишете ги на един лист.

4. Обновете вашето CV. Опишете вашето образование и подготовка, вашите уникални способности и опит. Задължително отбележете вашите постижения и успехи. Вашето резюме е отражение на самите вас, затова направете го да заблести. Бъдете професионалисти, но в същото време и личности.

5. Проучете различните възможности. Използвайте своята мрежа от контакти, както и информацията от интернет. Идеалната работа за вас трябва да бъде сечение на онова, което умеете да вършите най-добре (знания, умения, опит) с онова, което най-много оичате да правите. И в същото време трябва да отговаря на зададените критерии – заплата, социални придобивки, локация.

6. Разпространете мълвата и тръгнете да търсите желаната работа. Създайте списък от контакти, включващ имена, позиции, уебсайтове, телефонни номера и имейл адреси. Прозвънете ги всичките и заявете, че си търсите нова работа. Постарайте се да звучите авторитетно, а не отчаяно и се стремете да уговорите среща.

7. Придържайте се към плана. Бъдете фокусирани и положително настроени. Всеки ден изпълнявайте по една задача от плана. Не се хвърляйте на първото попаднало ви предложение. И не се отчайвайте, ако не получите предложение веднага. В зависимост от индустрията, в която работите и от вашия опит, търсенето може да продължи няколко месеца. Важното е накрая да намерите работа, която да ви носи сигурност, стабилни доходи и удовлетворение.

Вярвайте в успеха и не забравяйте поговорката: „Ако откриеш работата, която обичаш, няма да работиш нито ден от живота си„.

Весела Коледа!

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Весела Коледа и успешна Нова година!

  1. 23.02.2011

    […] обучение. Питате ли се дали стажът наистина може да стимулира кариерата ви и да ви вкара в една […]