7 съвета как да посрещнем нов служител

Назначаване на нов служителПостъпването на нова работа е стрес за всекиго. Нови лица, нови порядки, нови цели, нови задачи. Всичко това предизвиква шок у новия служител, който тепърва започва да свиква с новата работа и започва един сложен процес на адаптация, който в някои случаи може да отнеме и няколко месеца.

В това време новият работник не само не е ефективен, но и за неговото обучение и навлизане в работата трябва да се грижат част от колегите, което намалява и тяхната производителност. Да не говорим, че точно в този момент се формира и мотивацията на новоназначения служител. Той е с повишена чувствителност и постоянно си задава въпроса: „Дали не сбърках като дойдох тук?

Какво можете да направите, ако сте негов пряк мениджър или по-опитен колега? Ето няколко съвета, които ще ви помогнат бързо и безболезнено „да стопите ледовете“ и да ускорите процеса на адаптация на новия служител, за да може той за кратко време да се „впише в колектива“ и да започне да работи ефективно.

1. Поздравете новия служител с назначението

Припомнете му, че селекцията е била трудна, защото във вашата фирма се назначават само най-добрите, че фирмата му има високо доверие и му възлага големи надежди. Човек трябва да знае защо е бил избран и каква е неговата стойност в очите на работодателя.

2. Запознайте новия служител с целите и задачите на фирмата

Ангажирайте някой голям шеф (може и самия CEO) да представи организацията пред новите колеги, като сподели основните цели, които фирмата преследва и най-важните ценности, които изповядва.

Споделете кои са най-главните проекти, най-важните клиенти и защо са такива. Напомнете им, че всички служители – от най-старите и най-опитните до най-новите – имат своята роля за успеха на компанията.

Всеки един служител трябва да има поглед върху „голямата картина“ и да знае как се реализира неговия труд. Това създава отношение на взаимно доверие и чувство на удовлетворение от работата.

3. Осигурете му ефективно работно място

Бюрото, столът, компютърът (или друга необходима техника) трябва да бъдат монтирани и инсталирани с най-важните средства за работа. Няма по-демотивираща ситуация от това да пристигнеш в новата фирма и да видиш, че няма къде да работиш. Това веднага поражда в човека съмнения, че (а) назначението му не е било необходимо (т.е. той е ненужен за фирмата) или (б) фирмата е толкова калпаво организирана, че щом едно бюро и един стол не може да осигури навреме, какво да говорим за ефективна работа и навременно заплащане?

4. Прикрепете го към ефективен и общителен наставник

Най-добрият начин един човек да навлезе бързо и успешно в новата си работа, е да има точен партньор. Подсигурете на новия си служител човек, който хем да бъде негов приятел – търпелив, общителен и добронамерен – хем да бъде негов учител – да познава процесите и тънкостите на работата. Успешното сработване на двамата е гаранция за успешно навлизане в работата на новия служител.

5. Запознайте го с основните правила и процеси и му покажете къде да намери всичко необходимо

Посочете му местата, свързани с неговата работа и отдих – копирна машина, факс, охрана, техническа поддръжка, тоалетна, кафетерия. Покажете му правилниците на фирмата, графиците за обучение и датите за плащане на заплати, но не го занимавайте подробно с всеки документ. Вместо това му поставете за задача да ги прочете самостоятелно и по-късно можете да ги коментирате.

6. Запознайте го с най-близкото му обкръжение в офиса

Нарисувайте му проста схема на хората, с които той ще работи в пряка близост, техните позиции и отговорности. Представете го лично на всеки от тях, като взаимно изтъкнете техните най-ценни качества.

7. Поставете му конкретна задача

Човек не може да запомни всичката информация, с която се сблъсква в първите дни на новото си работно място. Тя е толкова много и толкова разнообразна, че паметта в един момент изключва и на следващия ден обучението ще трябва да се повтори. За да бъде по-успешна интеграцията на новия служител във фирмата, още в самото начало му поставете някаква задача. Тя трябва да е проста и лесно изпълнима, но да изисква използването на новопридобитите знания и информация, които вече сте му предоставили. По този начин, от една страна, след изпълнението на задачата, човекът започва да придобива самочувствие, че ще се справи с работата на новото място, а от друга, много по-добре запомня новата информация, която е научил, така че при всяка следваща задача, ще я използва много по-ефективно.

Ето и един съвет – бонус, който обобщава всичко, казано дотук:

8. Бъдете винаги насреща

Колкото и човек да е оправен и мотивиран, той винаги има нужда да се обърне към шефа си за помощ или с въпрос. Вие трябва да покажете, че сте винаги на разположение, че неговите проблеми в работата ви вълнуват и че сте готови да направите всичко по силите си, за да ги разрешите.

Доверието, което успеете да изградите у своите служители е безценно. То се трансформира в последствие в мотивация, лоялност и ефективност – това, което всички очакваме от един служител.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Nikolay каза:

  Страхотен списък.

 2. Съветите са прекрасни – това е начинът, по който всеки един от нас би желал да бъде посрещнат в нова компания.

  За съжаление, през последните 2 години, като мениджър на средно ниво, ми се случваше предимно аз да посрещам новите служители в отдела си по този начин… Случваше се управителите да не се спрат да разговарят лично с тях дни наред, а колегите от другите отдели – да ги посрещат крайно недружелюбно…

  Вие как бихте коментирали ситуацията?

 3. Майк Рам каза:

  Обяснения на тази ситуация може да има различни. Едно, обаче, е сигурно – в тази фирма не е имало дух на сътрудничество, а по-скоро на конкуренция. Оттам и недружелюбното отношение на колегите едни към други.

  Колкото до шефа – той вероятно се е смятал за представител на по-висша раса, а служителите си – за лесно заменяеми винтчета в машината на фирмата. За съжаление, този модел на поведение е все още много често срещан в българските фирми.

 1. 06.02.2009

  […] на Майк Рам за нова работа – а в случая 7 съвета как да посрещнем нов служител. Съветвам да се прочете от всеки, който се смята за […]