Трансформации

ВъпросиНапоследък не пиша много в блога. Всъщност, по-редовните читатели вероятно са забелязали, че не съм писал от цели два месеца. Това не е „писателски блокаж“ или „блогърска криза“, а някаква форма на трансформация, която преживявам в момента – духовна и професионална – и тя ме кара да преосмисля отново всичко, което правя – и в блоговете, и в бизнеса.

Задавам си твърде много въпроси, а отговорите идват трудно и бавно. Искам всичко, което правя, да бъде стойностно за хората – да носи полза за техния живот и работа. А това не е лесно в заобикалящото ни море от информация (и дезинформация).

Това наложи и паузата в блогването. Това, което пиша, трябва да бъде важно и ценно за читателите. Иначе няма смисъл. Ако просто преписвам информация от другаде, ако повтарям идеите на други хора – с какво точно допринасям аз за вашия успех?

Не е лесно да бъдеш оригинален и гениален. Почти всяко нещо, за което се сети човек, вече е описано и разказано някъде другаде. Тогава какъв е пътя?

Още не знам със сигурност. Затова се обръщам към вас с благодарност и молба за съвет. Благодаря ви за това, че сте лоялни читатели. Виждам по статистиките на блога, че все още се случва по 1000 читатели на ден да идват тук и да намират нещо полезно. Благодаря ви за това, че през тези два месеца на мълчание продължавахте да черпите информация и вдъхновение от публикациите в „Нова работа“. Благодаря и на тези, които със загриженост се поинтересуваха за причините да не пиша и за моето здравословно състояние.

Затова искам да ви попитам – кое е онова, което харесвате в „Нова работа“? Какво още ви интересува? Как да продължим да развиваме блога така, че да си бъдем взаимно полезни?

Писането тук и споделянето на мисли, идеи и професионален опит е удоволствие за мен. Но това отнема време и енергия, а не носи никакви приходи. Както виждате, реклами на практика няма (с изключение на един забит в ъгъла блок на AdSense). Затова ще си позволя да ви задам и още един въпрос, който за мен е важен: как според вас бих могъл да монетизирам своя труд? За какво вие бихте дали пари? Дали да наблъскам пространството с повече реклами или да предлагам платени услуги и материали? Кое бихте приели?

Надявам се, че след като читателите са толкова много, ще има и много отговори на тези въпроси. А те са важни за мен, за да знам накъде да продължа. Вярвам, че са важни и за вас.

Благодаря ви!


Гласувайте за тази статия в Svejo.net: [wp:svejo-net]

RSS feed Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.

Може да харесате още...

12 Отговори

 1. Николай Желязков каза:

  Честно казано чета блога (блоговете) и намирам интересни неща. Макар, че повечето са коментари на прочетени от теб статии и блогове. Така успявам да наваксам с нещата, до които не съм стигнал.
  Без да си оригинален аз съм сред читателите ти и ще продължавам…

 2. Plamen каза:

  Аз лично намирам блга Нова Работа за много интересен и актуален. Особено в моменти Криза (реална или не, все пак я има) пазара на труда е много динамичен и на много хора се налага да си сменят местоработата, да научат що е то автобиография, мот. писмо, интервю за работа и т.н. Всякаква таква информация би била много полезна, без значение дали е 100% авторска или взаимствана. Важни са и коментарите на самите читатели, дискусията която се получава след статията.

  За монетизирането на твоя труд: трудно е в България, особено ако се разчита само на Адсенс, но когато сайта добие популярност може да се търсят и директни рекламодатели с банери и други доп. услуги, от които се печели повече.

  Майк, мисля че има бъдеще и твоя труд няма да остане напразен. Продължавай да ни радваш с нова и полезна информация, особено ако и на теб това ти доставя удоволствие.

  Успех.

 3. Здравей Майк!

  Разбирам затрудненията ти – аз, макар и да съм автор само в един блог, понякога не знам какъв е точно смисъла на блогването ми, каква е цената и дали си заслужава времето и усилията. Още повече, че и моят блог е некомерсиален. Особено когато получа някой злостен и унищожителен коментар на това, което споделям…

  Какво бих направила на твое място? Трудно е да се каже – ти си толкова разнопосочен и богат като личност, че просто имаш нужда да споделяш различни видове информация и мисли (извини ме за елемантарното изразяване…). Така че моят съвет е да не спираш, а наистина да помислиш за промени в Нова Работа.

  Аз лично бих приела добре публикуването на фирмени и индивидуални обяви за работа с/у заплащане, защо не? Или платени материали по темата „Нова работа“, които са по-задълбочени и конкретни. А също и включването на нови автори в блога, които пишат по тази тема.

  Успех!

 4. olanny каза:

  (Izviniavam se za latinicata, no pisha ot BB-to)
  Mike, dori da ostanesh na (visokoto) nivoto na koeto si bil dosega, pak polzata za tvoite chitateli e mnogo goliama. Za men e poveche ot cenno tova, che publikuvash izbrani, profesionalno interpretirani i fokusirani statii. Tova, che ne sa nepremenno avtorski (otkrivatelski, genialno-originalni) e bez znachenie; samoto im podbirane e veche dostatuchno dobra ‘usluga’. Viarvam, che goliama chast ot horata, koito te chetat, spodeliat moeto mnenie.
  ––– tolkoz za ‘polzata rodu’ ––

  Kak da stanesh i finansovo uspeshen?
  Osven chrez privlichane na reklamodateli, opitaj i registracia v PayPal. Slozhi si edin link – ima i moderni lude, koito ceniat vlozhenia trud i ot blagodarnost bihme sponsorirali skromni sumi…
  V krajna smetka blog-vaneto si e blog-vane, no sireneto si e s pari

  –Pozdravi

 5. Напълно съгласенсъм с горе споделените коментари! Много добри и полезни съвети! Ясно е, че топлата вода и велосипеда са измислени но ние те четем заради това, което е самия автор и начина по който умее да се изразява, подбира и допълва информацията!
  В един магазин за техника ще видите наредени десетки цветни телевизора предаващи едно и също но ще купите онзи който отговаря на вашите изисквания най-много нали така…….

 6. Майк Рам каза:

  Приятели,
  благодаря ви за подкрепата!

  Не съм се отказал и не съм се предал. Трябваше ми малко време за размисъл, но мисля, че вече съм готов да продължа. Разчитам на вашето активно участие с коментари, за да знам, че онова, което пиша, наистина е полезно и важно за вас.

 7. Владимир каза:

  Признавам, че твоя блог го преглеждам от време на време.

  Възможно ли е да рекламираш себе си?
  Т.е. да рекламираш някаква своя он- или офлайн дейност, от която да получаваш доходи?
  Имаш ли представа какви хора четат блога ти?
  Как би могъл да установиш контакт с тези от тях, които биха ти помогнали за нарастването на доходите ти?
  В какво си добър?
  С какво искаш да се занимаваш (да си изкарваш парите)?
  Как би могъл да комбинираш това, в което си добър с това, с което искаш да работиш и с блога?
  Искаш ли и по какъв начин би увлякъл (част от) тези 1000 човека в резултата от комбинирането?
  Проект? Конкурс? Събиране? Изграждане на контакти? …
  🙂
  Успешни и усмихнати отговори.

 8. Майк Рам каза:

  Владимир, и аз си задавам тези въпроси, но още не съм стигнал до конкретни отговори. Затова и процесът на трансформация още тече 🙂

 9. ирина каза:

  Чета редовно блога и ми липсваше.
  харесва ми идеята за платени обяви и предлагането на платени услуги-мисля че ще е по-удачно ако са свързани с тематиката на блога.
  Успех !

 10. Веселин каза:

  Здравей,

  Попаднах на блога ти случайно, дори вече не помня как точно, защото го чета цял ден. Като цяло нямам професионални възгледи и опит при наемането и менажирането на работна сила, тъй като съм млад и … въпреки, че за годините си доста съм поработил, не смятам, че мога да дам особено полезни съвети. Въпреки всичко имам огромното желание, защото изводите до които си стигнал и описал ти, съвпадат с тези, които съм изградил и аз в процеса на трудовия си стаж. И понеже блогът е достатъчно оригинален, тъй като демонстрира един доста напреднал за българската маса управленски манталитет, то моето предложение за финансова изгода е трансформацията на сайта в професионален наръчник. Давам за пример jobs.bg и zaplata.bg, които разнообразиха скучната си основа с публикации на HR литература, интервюта и акнети, е… с главна цел най-вече реклама на дадени работодатели (клиенти на сайтовете). Начинът по който е формиран твоя блог вдъхва доста повече доверие на читателя, но би могъл да се доразвие и като платена форма за обучение на по-неопитни мениджъри, може би он лайн курс или просто платени статии. Рекламните банери също не биха били излишни, стига да запазиш досегашния стил на писане, защото той прави сайта толкова интересен и надявам се за в бъдеще все по-предпочитан.
  Просто давам идеи и призовавам останалите читатели към същото.

 11. Майк Рам каза:

  Веселин, идеите ти са чудесни. аз също съм мислил много в тази насока. Ако имаш желание, можем да си сътрудничим.

 12. Веселин каза:

  Нямам против и на драго сърце бих помогнал. Чувствай се свободен да се обърнеш към мен за съдействие, стига да мога да бъда полезен. Ако имаш конкретни предложения или просто идеи можеш да ги споделиш на моя e-mail и ще се включа с голямо удовослтвие.